ZBOG 'KRAĐE' IMOVINE

Vlak stigao pun smeća, Hrvatska traži 30.000 eura od Mađara

09.10.2015 u 13:20

Bionic
Reading

HŽ putnički promet dostavit će Mađarima račun težak oko 30.000 eura što će obuhvaćati i troškove čišćenja, najavio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potvrdivši tako jučerašnju najavu premijera o ispostavljanju računa Mađarima zbog krađe tuđe imovine

'Kolege iz Mađarske, tko god je donio odluku da se ondje vlak zadrži, kompozicija i željeznica, dva ili više tjedana će dobiti račun za to. To košta, to je krađa tuđe imovine u tom razdoblju. Mogli smo i mi skinuti nekoliko mađarskih vagona i staviti ih na drugi kolosijek', kazao je premijer Zoran Milanović na jučerašnjom svečanom saborskom domjenku povodom Dana neovisnosti komentirajući novinarima vraćanje hrvatskog vlaka iz Mađarske.

Račun će Holdingu mađarskih željeznica dostaviti HŽ putnički promet i on će iznositi oko 30.000 eura što će obuhvaćati i troškove čišćenja, kazao je danas ministar Siniša Hajdaš Dončić novinarima sudjelujući prigodom Svjetskog dana pošte i Dana Hrvatske pošte na promociji električnih bicikalate istaknuo: 'Vlak je vraćen u jako lošem stanju, pun smeća.'

'Kroz račun će biti procijenjen i trošak čišćenja i onoga zašto je tako dugo tamo stajao, to je nanijelo štetu vagonima zbog fekalija, smrada i smeća', dodao je Hajdaš Dončić te se osvrnuo i na poruke iz Mađarske da će zbog vlaka podnijeti kaznene prijave te da do izbora u Hrvatskoj neće zatvarati granicu: 'Mađari kao Mađari. Njihov je predsjednik previše desno orijentiran i može raditi u svojoj državi što hoće, ali ne može nama određivati sudbinu. Posljednji put smo 1918. skinuli mađarske simbole na kolodvoru s vlakova, sigurno nećemo dozvoliti da se to ponovi'.

Podsjetimo, vlak Hrvatskih željeznica koji su mađarske vlasti zadržale u gradu Magyarbolyu 18. rujna s obrazloženjem da su, s izbjeglicama koje je prevozio, na teritorij Mađarske u njemu ušli i naoružani hrvatski policajci, stigao je jučer 8. listopada u podne iz Mađarske u Osijek u kojemu se kratko zadržao te nastavio prema Vinkovcima.

O tome tko je dogovorio povrat vlaka u međuvremenu je postalo predmet novih prepucavanja na domaćem terenu, naime, nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u srijedu tijekom posjeta Mađarskoj ustvrdila da je ona s mađarskim vlastima dogovorila povrat zadržanog vlaka, iz Ravnateljstva policije su u srijedu navečer priopćili da je povrat vlaka dogovoren još 1. listopada na sastanku čelnika hrvatskog i mađarskog ravnateljstva policije.

Da je vraćanje vlaka HŽ-u dogovoreno još prije tjedan dana, jučer je potvrdio i Milanović kazavši da mu je tako rekao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i uz opasku da se on ne bavi takvim stvarima jer je to ispod razine predsjednika Vlade, upozorio da se time ne bi trebala baviti ni predsjednica države.