DVORANA S PRIVREMENIM PAPIRIMA

Arena bez trajne uporabne dozvole zbog krova

24.12.2008 u 09:05

Bionic
Reading

Arena Zagreb zbog određenih nedostataka nije dobila trajnu uporabnu dozvolu, ali kako je Vlada danas ovaj objekt proglasila od iznimne važnosti za Hrvatsku omogućeno je da dobije privremenu uporabnu dozvolu na nekoliko mjeseci

Arena Zagreb u kasnim je poslijepodnevnim satima dobila privremenu uporabnu dozvolu ograničenu na 90 dana, potvrđeno je iz ureda izvođača radova, zagrebačke Ingre.

Prema neslužbenim informacijama resorno ministarstvo graditeljstva koje je nadležno za izdavanje dozvole, procijenilo je da krov Arene ne ispunjava zadane uvjete, ali je pristalo dati odobrenje za izdavanje privremene uporabne dozvole ukoliko izvođač radova bude pratio opterećenja na krovnoj konstrukciji i u zadanom roku od izvrši korekcije.

Tako više nije upitno hoće li se u subotu igrati utakmica Hrvatska - Rusija, kojom se treba obilježiti veliko otvaranje Arene, koje za gradonačelnika Bandića nije ni bilo upitno.

'Na utakmici u subotu bit će 15.200 ljudi i da nekome od njih usfali nokat vadili biste mi crijeva, ali mi to ne bismo dopustili', slikovit je Bandić, koji će, dakako, i sam biti na utakmici.

Dok je Bandić nakon sjednice Gradskog poglavarstva pričao o tome kako se privremena dozvola izdaje uz suglasnost Vlade ona je na zatvorenoj sjednici donijela odluku prema kojoj je gradnja 'Arene Zagreb' od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku čime je omogućila izdavanje takve dozvole.

'Nije bilo potrebe za izdavanjem privremene dozvole. Nedostaci koji su uočeni uistinu su sitni. Ingra će inzistirati da se kod izdavanja privremene uporabne dozvole stavi dodatak kako smo mi ispunili sve uvjete iz ugovora. Naravno da ćemo u predviđenom periodu ukloniti sve nedostatke', kazao je glasnogovornik Ingre Danko Družijanić i dodao kako je Ingri zamjereno da vijci na sajlama koji se nalaze na krovištu Arene nisu galvanizirani, kako nije dodan premaz na vanjskoj ogradi platoa, te kako nisu oličeni stupovi vanjske rasvjete. 

Družijanić tvrdi da nema govora o tome da Arena prokišnjava i kako je situacija od prije nekoliko dana kada su uočeni nedostaci zbog koji je došlo do curenja vode u cijevima na jednom dijelu Arene riješeni. 

U najveću hrvatsku dvoranu uloženo je 87 milijuna eura, a Vlada i Grad Zagreb bi kroz 28 godina, uz godišnju ratu od 7, 5 milijuna eura, trebali isplatiti 210 milijuna eura.

Problem s mogućim izdavanjem privremene dozvole otvorio je i pitanje može li se Arena s privremenom dozvolom dati u koncesiju tvrtkama koje bi s njom upravljale, odnosno hoće li tvrtka koja pobjedi na natječaju pristati uzeti u ruke Arenu koja ima samo privremenu uporabnu dozvolu.

Da podsjetimo u tijeku je natječaj u kojem Grad traži tvrtku koja bi u sedmogodišnjoj koncesiji osigurala brojna događanja u velebnom objektu za zagrebačkom Laništu.