AFERA KAMIONI

Sudac poznat prije optužnice protiv Rončevića?

19.10.2009 u 08:13

Bionic
Reading

I prije nego što je objavljena optužnica protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića u slučaju kamioni, nagađa se o imenima sudaca koji bi mogli dobiti taj slučaj

Budući da je Rončević, nakon bivšeg ministra turizma Ivana Heraka, drugi ministar u Hrvatskoj podvrgnut kaznenom progonu, takva su nagađanja odmah potaknula priču o političkom procesu.

Je li moguće da je sudac koji će Rončeviću suditi određen i prije nego što je na sud stigla optužnica? Spominje se Ivana Kršul, sutkinja koja je vodila proces Veliki maestro, i njezin kolega Branko Horvatović.

Ivan Turudić, predsjednik USKOK-ova odjela Županijskog suda u Zagrebu, tvrdi da još nije odlučeno tko će biti sudac u tom slučaju. Svi koji su spomenuti su mogući kandidati, svi su suci Županijskog suda i svi rade na predmetima USKOK-a.

Berislav Rončević i njegov odvjetnik ne žele ništa komentirati dok se ne podigne optužnica.

Očekuje se da bi optužnica na Županijski sud mogla stići već sutra ili u utorak. Nakon uobičajene procedure, suđenje bi moglo početi za mjesec dana. Tek će tada biti jasnije koliko duboko Državno odvjetništvo namjerava zagrepsti.

Hoće li se optužba zaustaviti na tome da su Rončević i Bačić pogodujući skupljem ponuđaču oštetili državu za 10 milijuna kuna ili će se pratiti i trag novca? Porezna uprava i policijski kriminalisti pročešljali su poslovne knjige tvrtke Eurokamion, no budući da su svi članovi nadzornog odbora Talijani, hrvatski istražitelji sami će teško doći do rezultata.

Samo uz suradnju s Interpolom moguće je doznati je li nešto od tih milijuna završilo u privatnim ili stranačkim džepovima. Bez tog odgovora, sve bi moglo završiti kao još jedna predstava za Europu, a Rončević postati žrtva.