PRAVOBRANITELJICA PREDLAŽE

Zbog pijanstva djeteta 1.000 kuna kazne roditeljima

19.10.2009 u 07:33

Bionic
Reading

Državni je inspektorat lani je naplatio samo tri kazne zbog prodaje alkohola djeci. Tako malen broj naplaćenih kazni sugerira da sustav ne funkcionira. Stoga dječja pravobraniteljica predlaže policiji da zabrani i konzumaciju alkoholnih pića djeci i maloljetnicima na javnome mjestu te da zbog pijanstva djece novčano kažnjava roditelje

Kontrolira li se kod nas uopće prodaja alkohola djeci? To je pitanje preko portala Mojahrvatska.jutarnji.hr postavila ogorčena majka Ivana S. iz Zagreba: 'Što policija uopće radi ako se djeca nesmetano napijaju na ulici?'

U Uredu dječje pravobraniteljice smatraju da bi se ti zakonski propisi morali što prije izmijeniti.

'Zato smo Ministarstvu unutarnjih poslova predložili da u sklopu izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zabrani i konzumaciju alkoholnih pića djeci i maloljetnicima na javnome mjestu. Kada bi se to tretiralo kao prekršaj, policajci bi im na licu mjesta mogli oduzeti boce i obavijestiti roditelje da su djeca u prekršaju. To bi na djecu preventivno djelovalo', objasnila je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Sasvim bi sigurno preventivno djelovala i sama spoznaja da bi im roditelji mogli biti kažnjeni s, primjerice, 1.000 kuna zbog njihova opijanja u parku. Pravobraniteljica Mila Jelavić usto predlaže da se djeci mogu izreći odgojne mjere, poput odlazaka u savjetovalište za prevenciju ovisnosti ili društveno korisnog rada.

Strože kažnjavanje

'Uza sve to, nužno je povećati broj gospodarskih inspektora te pojačati i postrožiti kažnjavanje trgovaca i ugostitelja koji mlađima od 18 godina prodaju alkohol. Ključno je pitanje kako oni uopće nabavljaju alkoholna pića kad ih nigdje ne mogu legalno kupiti', upozorava pravobraniteljica.

Istraživanje koje su lani u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama proveli gradski uredi za zdravstvo i obrazovanje pokazali su da je čak 51 posto osmaša te 85 posto učenika prvih i drugih razreda srednje škole bez problema kupovalo alkohol.

Ako se nekoga uhvati da prodaje alkohol maloljetnicima, od kazne će ga zaboljeti glava. Naime, zakonski se nedvosmisleno zabranjuje prodaja alkohola i cigareta djeci i maloljetnicima te se propisuju kazne: od 30.000 do 150.000 kuna za vlasnika trgovine, od 5.000 do 15.000 za trgovca koji proda cigarete ili alkohol, od 5.000 do 100.000 za vlasnika kafića i od 5.000 do 15.000 kuna za konobara.

Međutim, iz statistike Državnog inspektorata jasno je zašto trgovci i konobari s podsmjehom odmahuju na zakonske odredbe: Državni je inspektorat lani naplatio ukupno tri kazne, i to one minimalne od po 30.000 kuna.

Kako proizlazi iz odgovora glasnogovornice Državnog inspektorata Vedrane Cetine, u vezi sa zabranom prodaje alkohola i cigareta maloljetnicima izdali su samo 74 rješenja: 37 o zabrani prodaje i 37 naredbi isticanja oznake kojom se zabranjuje prodaja mlađima od 18 godina. Tri kazne koje su naplatili, odnosile su se na one koji nisu izvršili izdano rješenje.

Tako malen broj naplaćenih kazni sugerira da sustav ne funkcionira. Propisi postoje, ali se ne provode.