Hrvatska KOMERCIJALNI UGOVOR

Sanader dobio posao savjetnika Louise Blouin

Bivši premijer Ivo Sanader potpisao je ugovor i tako službeno postao savjetnik imućne kanadske poslovne žene i humanitarne djelatnice Louise Blouin, predsjednice Zaklade koja organizira Globalni summit kreativnog razvoja u New Yorku

Tu je informaciju za Večernji list potvrdila Louise Blouin, naglašavajući da je 'nakon Sanaderova nedavnog ulaska u upravu Zaklade i njegovih korisnih prijedloga za promicanja te organizacije, bivšem hrvatskom premijeru ponudila komercijalni ugovor'.

Louise Blouin vlasnica je, među ostalim, multimilijunskog londonskog umjetničkog instituta te brojnih magazina i drugih tiskovina. Njezina se imovina procjenjuje na 260 milijuna funti, a ona osobno uživa zavidni ugled u svjetskim poslovnim i umjetničkim krugovima te ima moćne mentore, poput Billa Clintona i Henryja Kisingera.

Poslovi na papiru

Od povratka iz Austrije, Sanaderu je ovo prvi poslovni angažman koji nije vezan uz državu. Od 1991. do 1992. bio je intendant HNK u Splitu, do 1993. bio je ministar znanosti, pa do 1995. zamjenik šefa diplomacije. Nekoliko je godina proveo u Uredu predsjednika Tuđmana, do 2003. bio je oporbeni vođa u Saboru, a od 2003. do 2009, nakon povratka HDZ-a na vlast, bio je premijer RH.

VILLARD/SIPA
Louise Blouin
U ulozi savjetnika Sanader će, potvrđeno je Večernjem listu, raditi na proširenju njezina poslovnog carstva po Europi i svijetu i jačanju ugleda Zaklade Louise Blouin. Na koje je vremensko razdoblje potpisan ugovor ni jedna strana ne želi govoriti, a zasad se ne mogu predvidjeti ni novčane naknade koje će Sanader primati.

One sigurno neće biti male, uvjeravaju financijski stručnjaci koji poznaju poslovanje tvrtki Louise Blouin i njezin poslovni rast posljednjih nekoliko godina. Bude li Sanader lobirao i savjetovao u strateški značajnim i skupim projektima širom Europe, i njegova će nagrada za taj trud biti pozamašna.

Sanader je za Večernji list potvrdio da je potpisao konzultantski ugovor.

'Gospodin Sanader ima brojne prijatelje u visokim poslovnim, političkim i umjetničkim krugovima svih europskih država te će njegov angažman biti koristan za Zakladu i moje poslovne tvrtke', poručila je Louise Blouin.

Otkrila je da su joj tijekom Summita globalnog razvoja održanog u rujnu u New Yorku, na kojem je drugu godinu zaredom sudjelovao Sanader, mnogi europski i američki političari te predsjednici svjetskih poslovnih kompanija predlagali da u poslovnom smislu iskoristi dugogodišnja diplomatska i politička iskustva koja je bivši hrvatski premijer stekao tijekom dvadesetak godina sudjelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj političkoj sceni.

Iako ima uvjete za dužnosničku mirovinu, Ivo Sanader nije se prilikom odlaska iz Banskih dvora odlučio za tu opciju. Svoj je zastupnički mandat stavio u mirovanje i uzeo za početak šestomjesečni predah. U Sabor se, bude li htio, može vratiti sve od isteka aktualnog mandata, znači do konca 2011. godine. Do sredine siječnja 2010, odnosno prvih šest mjeseci nakon odlaska s čela Vlade, Sanader ima pravo na punu premijersku plaću, koja je u njegovu slučaju iznosila oko 23.000 kuna. U slučaju da se u tom razdoblju ne zaposli ili ne odluči otići u zastupničku mirovinu, bivši bi premijer imao pravo još šest mjeseci primati pola spomenute plaće. Međutim, već prilikom njegova odlaska s političke scene u krugovima bliskim Sanaderu spominjalo se da on neće dugo mirovati te da će vjerojatno osnovati tvrtku koja će se baviti pružanjem intelektualnih usluga, da će se uključiti u međunarodnu politiku, lobističke poslove te držati predavanja po stranim sveučilištima i kompanijama.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još