IZBJEGLIČKA KRIZA

Milanović: Morat ćemo voditi računa o hrvatskim interesima!

17.09.2015 u 10:16

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović na početku današnje sjednice Vlade izvijestio je kako je preko noći u Hrvatsku ušlo 5.000 izbjeglica. Ponovio je da je Hrvatska tranzitna zemlja te da se neće ponašati kao neke druge države

'Ali naše su mogućnosti ograničene. Slično je i u Austriji, s čijim sam kancelarom razgovarao sat vremena. Bit ćemo konstruktivni, ali s naglaskom da imamo ograničene kapacitete. Ne znam hoćemo li moći evidentirati sve ljude. Moramo voditi računa o hrvatskim interesima', rekao je premijer.

'Ne razmišljamo o zatvaranju granica'

Prije sjednice Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, izjavio je da se Hrvatska još uvijek može nositi s trenutnim brojem izbjeglica i da se ne razmišlja o zatvaranju granica.

'Trenutno se možemo nositi sa svime, ali ako to prijeđe naše kapacitete, tražit ćemo međunarodnu pomoć', istaknuo je Klisović.

Ministrica Anka Mrak Taritaš je na pitanje novinara hoće li aktivirati kontejnere iz Gunje rekla: 'Još ćemo vidjeti, napravit ćemo sve što je potrebno i aktivirati sve kapacitete.'

Vrdoljak: Stanje robnih zaliha je izvrsno

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da je stanje robnih zaliha izvrsno i da su noćas već u dva sata iz njih odnijeli šatore.

Novinari su ga pitali koliki su zapravo kapaciteti robnih zaliha, na što je Vrdoljak rekao da su 'dovoljni za tjedne i tjedne'. Ako se uoči da se zalihe ubrzano troše, kazao je da će ih isto tako brzo i obnavljati, kao što je to rađeno i u vrijeme poplava u Slavoniji.

Osnovan poseban stožer

Vlada je osnovala Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku. Njegova zadaća je osigurati koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija s ciljem humanitarnog prihvaćanja i zbrinjavanja migranata.

Voditelj stožera bit će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a članovi  zamjenici odnosno pomoćnici iz više ministarstava - socijalne politike i mladih, vanjskih i europskih poslova, rada i mirovinskog sustava i zdravlja te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

U rad Stožera po potrebi će se uključivati i predstavnici drugih tijela i institucija.