SKUPINA BOGATIH AMERIKANACA

Došli su u Hrvatsku zbog 'Igre prijestolja', a ovo su njihovi dojmovi

19.09.2015 u 15:09

Bionic
Reading

Planetarno popularna televizijska serija 'Games of Thrones' koja se posljednjih nekoliko godina snima i na lokacijama u Dalmaciji bez dvojbe uvelike promovira našu zemlju i turizam. U to smo se uvjerili prateći šest gostiju na turističkoj turi po Splitu i na Klisu. Specijalistički turistički razgled, osim lokalne graditeljske i povijesne baštine, ima uklopljen i posjet lokacijama na kojima se snimala televizijska serija

Gospođa Carmen iz Sjedinjenih Američkih Država ove je godine za sebe, supruga i prijatelje organizirala putovanje u Hrvatsku. Tri bračna para srednjih godina nastanjeni u okolici New Yorka veliki su fanovi televizijske serije 'Igra prijestolja'. Usprkos svojoj strasti, način na koji su se odlučili za odmor u našoj zemlji učinio nam se u najmanju ruke neobičan.

Skupina dugogodišnjih prijatelja kojom prevladavaju liječnici i farmaceuti posljednjih nekoliko godina zajedno putuje na odmor. Naša sugovornica Carmen liječnica je specijalistica, a otkrila nam je kako su prošle godine zajednički odmor proveli na višednevnom krstarenju rijekom Rajnom.

Za ovogodišnje putovanje u Europu organizirali tajno glasovanje: svatko je na papir morao napisati pet destinacija koje želi posjetiti. Svih šest su na svoj papir naveli Hrvatsku kao zemlju koju žele posjetiti. To je bila i jedina destinacija koju su jednoglasno odabrali pa je odluka time bila potvrđena. Zanimalo nas je što je presudilo takvom ishodu, gospođa Carmen nam je, između ostalog, navela i zajedničko zanimanje za televizijsku seriju i lokacije snimanja.

'Već smo deset dana u Hrvatskoj i do sada smo oduševljeni viđenim. Izvanredna zemlja nevjerojatne ljepote i raznolikosti. Odmor je nadmašio sva naša očekivanja', tvrdi Carmen.

Nakon pet dana Dubrovnika i četiri dana Hvara stigli su u Split. Pohvalila se da su na Hvaru naučili riječi 'pomalo', 'fjaka' i 'laganini' i svidio im se mediteranski način života na otvorenom. Proniknuli su zahvaljujući hvarskim domaćinima i u nijanse kao što je utjecaj juga na raspoloženje ljudi u Dalmaciji.

U Dubrovniku i u Splitu odabrali su turistički obilazak koji uključuje i posjete lokacijama snimanja serije 'Igra prijestolja'. To u tehničkom i prostornom smislu nije problem jer su lokacije u povijesnom centru oba grada. U Splitu tura uključuje posjet Dioklecijanovim podrumima i lokacijama u južnom dijelu palače. Na razgledu naše ih se sugovornika osobito dojmio posjet najvećoj bazilikalnoj dvorani u podrumima u kojoj Daenerys drži zmajeve. To je izvanredan primjer kasnoantičke gradnje koji u seriji izgleda dramatično i upečatljivo.

Druga osobita lokacija u podrumima je koridor u kojem je u obračunu bio ubijen jedan od junaka serije Barrison. 'Mojim prijateljima koji prate seriju svidio se ovaj razgled, ali još impresivnija je stvarna povijest grada i antički spomenici koje smo vidjeli. Hvar i Dubrovnik prekrasni su gradovi, ali povijest Splita je ipak nešto posebno. Život Dioklecijana i povijest grada svojevrsna su realna igra prijestolja', naglašava Carmen.

Nakon Splita još jedna važna lokacija razgleda je bio 'hrvatski Camelot', uporište Trpimirovića, veličanstveni Klis. U seriji, utvrda Klis glumi grad Meereen, rezidenciju Daenerys, 'majke zmajeva'. Gostima je to bio još jedan lijepi izlet na krov Dalmacije s otvorenim pogledom na Split i otoke, ali i prilika da se upoznaju sa stvarnom, brutalnom i krvavom poviješću te važne utvrde. Jedna je gošća nadahnuto komentirala da se na vrhu vjetrovitog Klisa osjeća bliže raju i nebesima.

Zanimalo nas je kakav dojam na njih ostavio hrvatski turizam. Svi redom ističu ljepotu Dalmacije i raznolikost gradova i krajolika. Uživali su u kupanju i laganom ritmu otoka Hvara. Za Dubrovnik ističu da je znatno skuplji od Splita, ali to ne vide kao problem. 'Uostalom, Italija ili Francuska skuplji su nego Dubrovnik', dopunio je Carmen njezin suprug Paul, farmaceut.

Putni proračun triju američkih bračnih parova, naravno, natprosječan je: u Dubrovniku su, primjerice, boravili u najluksuznijem malom hotelu smještenom tri minute hoda od Starog grada. Luksuzan smještaj imali su i u Splitu i na Hvaru. Posjetili su istaknutije vinoteke i ekskluzivne restorane. Do kraja putovanja i boravka u Splitu planiraju još nekoliko izleta s kombijem, vozačem i vodičem te posjet vinotekama.

Kad bi morali sastaviti top-listu najboljih lokacija na ovom odmoru, američki gosti istaknuli su posjete Klisu, Biševu i Paklenim otocima. Najvišu gastronomsku ocjenu dali su ručku na otvorenom na otoku Biševu te posjet jednoj kaštelanskoj vinoteci.

U razgovoru su naglasili da nakon viđenog svakako planiraju posjet našoj zemlji i iduće godine. Obećali su svima prenijeti svoje odlične impresije.