HRT U NEMIRNIM VODAMA

'Sutliću bi bilo bolje da ode na krstarenje'

16.10.2009 u 13:59

Bionic
Reading

Nakon što je ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić u sinoćnjoj emisiji 'Otvoreno' dio krivnje za govor mržnje gradonačelnika Splita Željka Keruma ('Srbina ne želim za zeta'), svalio na urednika emisije 'Nedjeljom u dva' Alaksandra Stankovića, reagirao je predsjednik HND-a Zdenko Duka

'Iz Sutlićeva se reagiranja dalo iščitati da Stanković Kerumu nije smio postaviti pitanje u čijem bi odgovoru ovaj ispao rasist i idiot. To kako Sutlić utapa svoje ljude, to je neviđeno. Bolje mu je da ode na krstarenje na svojoj jahti', poručio mu je prvi čovjek HND-a.

Podsjetimo, Sutlić je rekao: 'Postoji jedan koji je postavio primitivno pitanje i drugi koji je odgovorio tako kako je odgovorio. To je pitanje zabranjeno jer je to privatnost svakog građanina. Možda je netko ovdje namjerno išao na provokaciju. Prvenstveno je HRT-ova greška bila što je to pitanje na taj način otvoreno.'

Na Dukinu izjavu priopćem su reagirali s HRT- a.

'Iz izjave Glavnog ravnatelja u emisiji Otvoreno, koja je javno dostupna i na našim internetskim stranicama, posve je jasno da nije upitno treba li se otkrivati i prokazivati, nego kako se to radi.

Ako novinar želi nekoga prokazati kao osobu sklonu tučnjavi, je li legitimno da je udari i time izazove uzvratni udarac? Dakako da nije. Glavni ravnatelj je u emisiji upozorio da je dužnost urednika i direktora programa osigurati jasnu osudu nečijeg govora mržnje i netolerancije – g. Stanković je u svojoj emisiji to propustio učiniti.

Podsjećamo i da nadležno regulatorno tijelo u vezi s emisijom „Nedjeljom u dva“ u kojoj je gostovao Željko Kerum kaznenu prijavu nije podnijelo protiv gosta emisije, nego protiv HRT-a kao odgovornog nakladnika.

Nadamo se da će gospodin Duka svoje primjedbe o tome što je posao novinara i kako ga treba obavljati uputiti i na tu adresu. Ili mu je – kao što se to već mnogo puta moglo zaključiti - jedini cilj napad na poslovodstvo Hrvatske', zaključuju na Prisavlju.