ISPLAĆENE PLAĆE

Privremeno prekinut štrajk u sisačkom Metalingu

01.09.2015 u 17:50

Bionic
Reading

Pošto su im isplaćene dvije neisplaćene plaće, a obećana im je i treća tijekom rujna, radnici sisačkoga poduzeća za proizvodnju i montažu metalnih konstrukcija Metalinga u utorak su odlučili staviti štrajk u mirovanje

Tako je, privremeno, prekinut 20-dnevni štrajk zbog neisplate triju neisplaćenih plaća i nepoštovanja kolektivnog ugovora.

'Takvu smo odluku donijeli jer su naši glavni zahtjevi uglavnom ispunjeni. Vjerujemo da će do 21. rujna biti isplaćena i treća plaća, što je preduvijet za trajni prekid štrajka. Očekuje nas dosta ugovorenih radova, pa vjerujemo u oporavak tvrtke', rekao je glavni sindikalni povjerenik Tihomir Sović.

Početkom štrajka otkaze su dobila 32 radnika koji su bili zaposleni na određeno vrijeme. Kako bi se ugovoreni radovi, među kojima je i zahtjevni remont čeličane talijanskoga ABS-a u Sisku, što prije obavili, u tom sindikatu vjeruju da će ponovno pozvati dio radnika koji su dobili otkaz.

Budući da je Metaling u predstečajnom postupku, krajem prošlog mjeseca na zagrebačkome Trgovačkom sudu održano je predstečajno ročište na kojem su vjerovnici iskazali tražbine od 28 milijuna kuna. Najveći je vjerovnik tvrtka Metaling inženjering, koju je osnovala upravo uprava Metalinga, a sada on potražuje 12 milijuna kuna.

U sindikatu tvrde kako odnosi matične tvrtke i tvrtke kćeri nikada nisu bili jasni. Naime, Metaling inženjering u međuvremenu se privatizirao te pojavljivao kao glavni izvođač radova, a Metaling je bio uglavnom podizvođač.