PRIVATIZACIJA BRODOGRADILIŠTA

Bruxelles bez odgovora na Polančecovo pismo

13.10.2009 u 18:28

Bionic
Reading

Europska komisija je u utorak potvrdila da je primila pismo od potpredsjednika hrvatske Vlade Damira Polančeca u kojem on traži sastanak s povjerenicom za tržišno natjecanje Neelie Kroes kako bi je izvijestio o neuspješnom prvom krugu privatizacijskog natječaja za šest brodogradilišta, ali ne želi komentirati sadržaj pisma

BRUXELLES - 'Primili smo pismo, ali ne možemo komentirati njegov sadržaj. Zasad nije predviđen nikakav sastanak. Možemo također potvrditi da smo od hrvatske Vlade dobili informaciju o rezultatima privatizacijskog postupka i da smo u kontaktu s Vladom', rečeno je Hini u uredu glasnogovornika povjerenice Kroes.

U hrvatskim medijima je objavljeno da je Polančec 2. listopada poslao pismo povjerenici Kroes u kojem traži ublažavanje uvjeta natječaja za prodaju brodogradilišta.

Hrvatska Vlada je s Europskom komisijom dogovorila uvjete za restrukturiranje kroz privatizaciju šest brodogradilišta. Međutim, u prvom krugu pristigle su samo dvije ponude za dva brodogradilišta.

Prema pismu, koje je preneseno u hrvatskim medijima, Polančec ističe da je iz kontakata s potencijalnim ponuditeljima koji su iskazali interes za kupnju brodogradilišta, ali na kraju nisu podnijeli ponudu, vidljivo da oni traže da država preuzme sve obveze brodogradilišta, a ne samo obveze koje su pokrivene državnim jamstvima te da smatraju neprihvatljivim uvjet iz natječaja da novi investitor sudjeluje sa 40 posto u troškovima restrukturiranja brodogradilišta.

Stoga je Polančec zamolio povjerenicu Kroes za sastanak kako bi je osobno izvijestio o rezultatima prvog privatizacijskog kruga i kako bi se dogovorili o daljnjem postupku.

Objavljivanjem prvih natječaja, Hrvatska je ispunila mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje.

U nacrtu izvješća o napretku, koje će Komisija u srijedu objaviti, kaže se da objavljivanje natječaja za privatizaciju šest brodogradilišta u poteškoćama predstavlja početak procesa restrukturiranja kroz privatizaciju: 'Natječajna dokumentacija u skladu je sa zahtjevima o državnim potporama iz SSP-a i skladu s europskom pravnom stečevinom.'

Komisija, prema nacrtu izvješća o napretku, kaže da je Hrvatska u poglavlju Tržišno natjecanje postigla 'znatan napredak, posebice u pogledu usvajanja Zakona o tržišnom natjecanju i ponude za privatizaciju brodogradilišta u poteškoćama'. Komisija dodaje da je potrebno nastaviti s naporima na restrukturiranju brodogradnje.