LJETO NAM SE VRATILO

Na ulazu u Hrvatsku iz Slovenije kolona od 22 kilometra

18.07.2015 u 15:13

  • +8

Kilometarske kolone na naplatnoj postaji Lučko

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Na prometnicama Istarske županije od jutra je promet jakog intenziteta, a na ulazu u Istru preko graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija kolone vozila duge su čak 22 kilometra odnosno sve do Kopra te se na ulaz čeka do dva sata, potvrdila je danas poslijepodne za Hinu glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović i dodala kako je kolona vozila na izlazu iz Istre duga osam kilometara i čeka se pedesetak minuta

'S obzirom na to da smo očekivali takav intenzitet prometa, osigurali smo veći broj policijskih službenika i poduzima se sve kako bi se osigurala što bolja protočnost vozila. Ulazi se i izlazi u tri prometne trake", istaknula je Vitasović.

Dodala je kako je od ponoći do 12 sati u Istru preko graničnih prijelaza Kaštel, Plovanija i Požane ušlo 41.480 a izašlo 30 tisuća putnika dok je od jučer do danas u podne u Istru preko tih prijelaza ušlo 74.590, a izašlo 55.186 putnika.

Od ponoći do danas u podne na prometnicama diljem Istre dogodile su se četiri prometne nesreće, dvije u Puli, jedna u Tinjanu te jedna na dionici istarskog ipsilona od Tunela Učka do Lupoglava u kojima nije nitko stradao već je počinjena samo materijalna šteta.

Inače, novi val vrućine ponovno je ugrijao istarski poluotok, a prema podacima regionalnog meteorološkog portala Istrameta, Istra se i danas "prži" na 36 stupnjeva, s time da je u Pazinu temperatura dosegla 37 stupnjeva.

Prema tim prognozama vrućine će se se nastaviti i u idućih desetak dana. Premda je kiša sve potrebnija istarskom poluotoku, osim izoliranih grmljavinskih sustava, prave kiše nema na vidiku, a sve više suhe vegetacije koja je posljedica već sada iznimno izražene suše, pogodovat će požarima.

Zbog tih visokih temperatura Hitna medicinska pomoć radi pojačanim intenzitetom, a ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu dr. Ksenija Družetić-Božić potvrdila je kako svakodnevno zaprimaju brojne pozive zbog pacijenata kojima je pozlilo zbog visokih temperatura.

"Radimo na maksimumu, a ljudi pretežito zovu zbog toplinskih udara, kolapsa i nesvjestica", istaknula je dr. Družetić-Božić.