SKUP U BRUXELLESU

Titove slike na izložbi razgledali i HDZ-ovi europarlamentarci

21.04.2015 u 17:00

  • +3

Tonino Picula i Forum mladih

Izvor: tportal.hr / Autor: Ante Srzić

Bionic
Reading

Eurozastupnik SDP-a i Saveza socijalista i demokrata Tonino Picula organizirao je u Europskom parlamentu skup povodom 120 godina hrvatske socijaldemokracije gdje se govorilo prošlosti i izazovima socijaldemokracije u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Tom prigodom Antun Vujić, kao osnivač prve socijaldemokratske stranke nakon ponovnog dopuštanja višestranačja u Hrvatskoj, kazao je da su tada njihovi uzori bili tvorci EU-a Willy Brandt i Smidt, ali 2000. godine kada je Hrvatska započela proces pristupanja Europskoj uniji to više nije bila ta Europa, nego Europa trećeg puta Tonyja Blaira i Gerharda Schroedera koja je napustila socijaldemokratska dostignuća socijalne države.

Naglasio je da ni jedan od uvjeta koje je EU od Hrvatske tražila u procesu pristupanja nije bio socijaldemokratski već su se zahtjevi temeljili na neoliberalnim temeljima deregulacije tržišta.

Kao primjer je naveo situaciju s medijima kada su oni, tadašnja vlada Ivice Račana, smatrali da zahtjevi iz Bruxellesa o slobodi medija znače ostvarenje da novinari mogu biti neovisni u svom radu, a iz EU su pod slobodom medija smatrali slobodu vlasnika da sa svojim medijima rade što hoće.

Ukazao je na problem propadanja srednje klase koja se sve više suočava socijalne nesigurnosti i kazao da se socijaldemokrati trebaju javno zapitati čemu danas služe banke. 'Socijaldemokracija treba prestati biti lijevo krilo politike štednje, zbližiti se sa sindikatima i mladima, približiti se masama i promijeniti paradigmu', zaključio je Vujić.

Tonino Picula se složio s njim i kazao da nam danas više nedostaje solidarnosti nego rezultata.

Izdvojimo još i izlaganje novinarke HRT-a Jasmine Popović koja je rekla da je nedostatak hrabrosti socijaldemokratskih vlada u oba mandata njihovo glavno obilježje.

'I Milanovićeva i Račanova vlada kao da su se od početka svojim mandata bojale vlastitih pobjeda i bili opterećeni čitavim nizom strahova, od crkve, desnice, reformi i naglih pokreta,' poručila je Popović

Ljevica u Hrvatskoj, se pretjerano gura prema centru i skriva od svojim birača što kod njih izaziva razočarenje.

Izdvojila je tri osnovna nedostatka hrvatske ljevice, a to su: stav, akcija i komunikacija.

Popović smatra da premijer i predsjednik SDP-a prednjači u odricanju od ljevice i teško se miri s lijevim spektrom društva. Podsjetila je da je Milanović nedavno nazvao ljevicu divljacima te se stalno gura u liberalno, a što je još žalosnije, dometnula je, nitko ga u stranci ne osporava pa zašto bi im onda ljudi dali glas na izborima kao socijaldemokratskoj opciji. Zaključila je da se SDP odrekao svih svojim glavnih identitetskih odrednica: antifašizma, sekularne države i radničkih prava. Popović je kazala da se SDP treba ispričati svojim biračima obaviti unutrašnje preslagivanje i vratiti ljevici. Izrazila je nadu da će se sljedeća konferencija o problemima ljevice u Hrvatskoj održati na Iblerovom trgu.

'Ovo je ogledalo u koje ćemo se morati pogledati', komentirao je Picula njene riječi.

Gianni Pittella, šef frakcije socijaldemokrata u Europskom parlamentu, koji je poručio da se socijaldemokrati u cijeloj Europi moraju mijenjati, postati glasniji ili će nestati.

Osim spomenutih na konferenciji su još govorili i Tihana Tomičić, novinarka Novog lista, Sergei Stanishev, predsjednik Partije Europskih socijalista, Zdravko Petak, profesor s FPZG-a, Kyrkos Miltiadis, član europskog parlamenta i drugi...

Poslije konferencije u atriju Europskog parlamenta otvorena je u tematska izložba fotografija o povijesti hrvatske socijaldemokracije čiji je autor Antun Vujić. Izložbu je otvorio Picula, a došli su je razgledati i drugi hrvatski eurozastupnici - HDZ-ovi Andrej Plenović, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Dubravka Šuica, te IDS-ov Ivan Jakovčić i HNS-ov Jozo Radoš. Zamjetno je prošao izostanak Biljane Borzan, Piculine stranačke kolegice. Iz ureda Biljane Borzan su kazali da se ona već ranije ispričala da neće moći nazočiti izložbi jer ima unaprijed ugovorene obveze u Osijeku te da je Picula njenu ispriku prihvatio.

Zanimljivo je bilo vidjeti HDZ-ov europarlamentarce kako razgledavaju izložbu, posebice jer su na njoj postavljene i dvije fotografije Josipa Broza Tita iz mladosti, koje HDZ-ovcima očito nisu zasmetale.