ISTRAŽUJE SE

Ministar Varga opet prijavljen Povjerenstvu za sukob interesa

27.05.2015 u 16:11

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo je još jednu prijavu u slučaju ministra zdravlja Siniše Varge. Prijava je podnesena prošli tjedan, temeljem sumnje da je Varga pogodovao tvrtki DNV GL koja je u veljači Ministarstvu zdravlja dodijelila certifikat ISO 9001:2008 za sustav upravljanja kvalitetom, doznaje tportal

Prijava protiv ministra Siniše Varge zaprimljena je 21. svibnja, a Povjerenstvo treba istražiti je li ona utemeljena. Ovisno o trajanju istrage, na jednoj od idućih sjednica Povjerenstva donijet će se odluka o (ne)pokretanju postupka.Sumnja u pogodovanje DNV GL-u obrazložena je navodom da s tom tvrtkom surađuje prof. dr. sc. Miroslav Harjaček, prijatelj ministra Varge. Harjaček je hvaljeni dječji reumatolog, vlasnik tvrtke Intellimed koja nudi 'inovativna rješenja u zdravstvu bilo putem vlastitih IT, know-how coaching rješenja u osiguranju kvalitete zdravstve usluge, ili preko zastupstva inozemnih tvrtki', a ministar ga je imenovao šefom Povjerenstva za unapređenje sustava kvalitete zdravstvene zaštite, analizu rizika i poboljšanje sigurnosti pacijenata u bolničkim zdravstvenim ustanovama pri Ministarstvu zdravlja.Harjaček za tportal oporgava da je ikad surađivao s tvrtkom DNV GL u Hrvatskoj, no činjenica je da surađuje s tvrtkom iz iste grupacije.

'Naravno da je neprihvatljivo da itko iskorištava svoju poziciju i uvijek sam na raspolaganju za sva objašnjenja. Nemam apsolutno nikakve veze s DNV-om u Hrvatskoj. Ozbiljan sam čovjek i tu nema nikakvog sukoba interesa, niti bih se inače primao tog posla', rekao je Harjaček. Ministra Vargu dugo poznaje, ali ne zna što mu je tim povodom činiti. 'Što da radim, da skočim kroz prozor?' karikira Harjaček.

Prijavu protiv Varge pripisuje tome da 'su neki ljudi intrinzički zločesti', a na pitanje kako ocjenjuje ministrov rad odgovara da 'su se stvari pokrenule'.

'Objektivno, postoje reforme na svim frontovima koje se vide i pacijenti ih osjećaju, a to je najvažnije. Svi smo mi tu irelevantni, važno je da to pacijent u konačnici vidi, a za to ima i objektivnih dokaza. Inače, ne bavim se politikom i ne bih se htio miješati u njegov posao', kaže Harjaček koji sebe opisuje kao operativca koji misli da nešto može, zna i želi pokrenuti.
Tportal je još u listopadu 2014. problematizirao sastav Povjerenstva, čije je osnivanje Ministarstvo zdravlja obrazložilo potrebom da se, između ostalog, pomognu stvoriti preduvjeti za međunarodnu akreditaciju bolničkih zdravstvenih ustanova, uvođenje ISO standarda te pokretanje softverskih aplikacija za efikasno korištenje svih resursa u bolničkim zdravstvenim ustanovama. Ministarstvo je tada potvrdilo da je Harjaček - inače aktualni šef novootvorenog Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju u sklopu Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice - revizor za ISO standarde 9001 i DIAS, uz napomenu da se on tim poslovima ne bavi u Hrvatskoj.


Ranko Režek, direktor DNV GL-a u Hrvatskoj, opovrgava navode iz prijave sukoba interesa o poslovnoj suradnji s Harjačekom kojega je, tvrdi, vidio jednom životu, ali ga nikada nije upoznao.

'Gospodin Harjaček radi kao auditor preko DNV GL-a Njemačka i prisutan je na projektima u Sloveniji. Ne radi i nikad nije radio nijedan posao preko naše tvrtke, što možete provjeriti i u našoj dokumentaciji', tvrdi Režek. Inače, grupa DNV GL-Business Assurance predstavlja se kao vodeće svjetsko certifikacijsko tijelo.

Za posao certificiranja Ministarstva zdravlja tvrtka je, kaže, dobila oko 50.000 kuna, bez PDV-a, pa za taj posao nije trebalo raspisivati javni natječaj.

'DNV GL je jedino certifikacijsko tijelo u cijelom svijetu koje u strateškoj odrednici ima zdravstveni sektor, tako da i jedini imamo i tu akreditaciju. Imamo interna znanja o certifikaciji, o sustavima, o kvaliteti u zdravstvu, pa pretpostavljam da smo zbog toga mi direktno pozvani da certificiramo Ministarstvo zdravlja', dodaje Režek.

Na pitanje kako se Ministarstvo pripremalo za certifikat i kome je to plaćeno, napominje da to obično rade konzultanti jer certifikacijske kuća ne smiju imati apsolutno nikakve veze s kućama koje rade pripreme, upravo zbog pitanja sukoba interesa. Naknadno, u službenom obrascu koji je DNV GL morao imati uoči certificiranja, Režek pronalazi jasan odgovor: 'Samostalna priprema. Nisu nikog plaćali za konzultacije.'

Podsjetimo da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa već proglasilo krivim ministra za sukob interesa u slučaju pogodovanja udruzi CIMS kaznivši ga s 20.000 kuna, no njihovu odluku Varga pokušava oboriti na sudu, o čemu je tportal prvi pisao.

Očitovanje Ministarstva zdravlja

'Za potrebe uvođenja sustava kvalitete u Ministarstvu zdravlja prema međunarodnoj normi ISO 9001:2008 prošle godine u srpnju osnovano je Povjerenstvo za sustav unaprjeđenja kvalitete poslovnih procesa u Ministarstvu zdravlja. Tijekom procesa osiguralo se provođenje internog audita te posljedično provođenje certifikacijskog audita, odnosno provjere sukladnosti sustava upravljanja kvalitetom sa zahtjevima norme, na temelju kojeg je tvrtka DNV GL Ministarstvu zdravlja dodijelila certifikat. Postupak angažiranja tvrtke DNV GL je proveden sukladno regulativi, a za provođenje usluge edukacije i certifikacije tvrtki DNV-GL za tražene usluge Ministarstvo zdravlja je isplatilo 78.250,00 kuna.

Napominjemo da u vašem upitu s predmetnom certifikacijom spominjete Povjerenstvo za unaprjeđenje sustava kvalitete zdravstvene zaštite, analizu rizika i poboljšanje sigurnosti pacijenata u bolničkim zdravstvenim ustanovama koje nije imalo nikakve veze s procesom certififikacije poslovnih procesa u Ministarstvu zdravlja prema međunarodnoj normi ISO 9001:2008. Sukladno tome sukob interesa koji spominjete nije se mogao niti dogoditi'.