LABURISTI PODNIJELI INTERPELACIJU

'Vlada šuti o TTIP-u, a Sabor se pravi Englezom'

27.05.2015 u 13:24

Bionic
Reading

Hrvatski laburisti u saborsku su proceduru uputili interpelaciju o ulozi Vlade u pregovorima SAD-a i Europske unije o TTIP-u, za koju se nadaju da će biti raspravljena do ljetne stanke. Laburisti zasad ne namjeravaju tražiti glasanje o povjerenju Vladi ili nekom od članova Vlade, što je po poslovniku jedna od mogućnosti interpelacije. Od Vlade zasad samo traže 'informacije, studiju utjecaja TTIP-a na gospodarstvo, stav da se radi o mješovitom ugovoru i mješovitoj nadležnosti te da se Sabor, a ne Odbor za europske poslove, proglasi nadležnim za sve poslove vezano za TTIP'

Predstavljajući interpelaciju, Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista kazao je kako se rasprava o TTIP-u već dulje vrijeme vodi unutar Europske unije, no da se o samom sadržaju pregovora malo zna, odnosno da je to proglašeno najvećom tajnom i informacije koje se pojavljuju u javnosti okarakterizirane su riječi 'navodno'.

'Hrvatska Vlada do sada nije dala ni Saboru ni građanima ove zemlje nijednu informaciju o smjernicama koje je imala pravo davati pregovaračkom timu Europske komisije, koji vodi pregovore za sklapanje ugovora. Sabor se, za razliku od drugih parlamenata, pravi Englezom i nije pokazao interes i želju da se o tome raspravlja. Interpelacija nam je bila jedini način da pokušamo izazvati raspravu', poručio je Lesar.

Vlada, upozoravaju laburisti, još uvijek nije počela ni pripreme za izradu studije utjecaja TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo, u dokumentu o prioritetima Vlade u Europskoj uniji nije predočila argumente zašto podržava TTIP te, za razliku od 16 država članica EU-a, odbija zauzeti stav o kakvoj se vrsti ugovora radi.

'Spomenuo sam 16 država članica koje su zauzele stav da se radi o mješovitom ugovoru, odnosno ugovoru mješovite nadležnosti, što znači da prije stupanja ugovora na snagu, odnosno potpisivanja podliježe ratifikaciji u svih 28 članica EU-a', kazao je Lesar.

Laburisti su podrobnije pojasnili na koja pitanja žele da odgovori studija utjecaja TTIP-a na gospodarstvo. Naime, kako je pojasnila predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli, stav je Hrvatske da će TTIP imati povoljan utjecaj na male i srednje poduzetnike i to pogotovo kada je u pitanju izvoz. 'Garantira se veći izvoz, no nitko ne priča o tome kakav će biti uvoz. Ispada da zagovaramo TTIP i izvoz, a zanemarujemo uvoz iz SAD-a', kazala je Tireli.

Iako je TTIP u načelu ugovor o trgovini, laburisti upozoravaju da se pregovara i o radničkim pravima. S obzirom na to da je već rečeno da se neće umanjivati radnička prava, zašto su ona uopće predmet pregovora, upitao je laburist Zlatko Tušak.

'Hoće li TTIP dignuti radnička prava u SAD-u?', zapitao je Tušak. Podsjetio je da u SAD-u nema plaćenog bolovanja, nema plaćenog porodiljnog dopusta, nema plaćenog dopusta za skrb o djeci, a u privatnim tvrtkama zakonom nije propisano pravo na godišnji odmor. 'U javnosti se stalno govori da je rad preskup, pa iz toga možemo izvući zaključak da će kroz TTIP biti otvoreno pitanje smanjenja radničkih prava', poručio je Tušak.

U interpelaciji laburisti predlažu pet konkretnih zaključaka. 'Predlažemo da u roku od 30 dana Vlada Saboru podnese cjelovito izvješće o aktualnom statusu pregovora o TTIP-u, koje će uključiti prikaz svih dosad definiranih stajališta Vlade Republike Hrvatske. Nudimo da Sabor zauzme stajalište da se radi o mješovitom ugovoru, mješovitoj nadležnosti i da je potrebna ratifikacija tog ugovora u svim članicama EU-a prije njegovog stupanja na snagu. Treće, zadužujemo Vladu da u svim tijelima Europske unije traži skidanje oznaka tajnosti sadržaja pregovora jer je nevjerojatno prihvatiti tezu EU-a da pregovore vode u ime građana Unije. Četvrto, da u roku od četiri mjeseca Vlada treba napravi nezavisnu studiju utjecaja TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo i društvo. I peto, da Sabor preuzme izvršavanje poslova Hrvatske u vezi TTIP-a, a ne da je to u isključivoj nadležnosti Odbora za europske poslove', pobrojao je Lesar

S obzirom na to da se u interpelaciji može tražiti izglasavanje povjerenja Vladi ili pojedinom članu Vlade, novinari su laburiste upitali hoće li oni i to zatražiti.

'Ne, ukratko tražimo informacije, studiju utjecaja TTIP-a na gospodarstvo, stav da se radi o mješovitom ugovoru i mješovitoj nadležnosti te da se Sabor, a ne Odbor za europske poslove, proglasi nadležnim za sve poslove vezano za TTIP.'

Cijelu interpelaciju potražite OVDJE.