KARAMARKO ZA NOVU TV

'Htio sam vidjeti koliko smo suprotni Milanović i ja'

26.05.2015 u 21:59

Bionic
Reading

Tomislav Karamarko u intervjuu za Novu TV poručio je kako je pismom Zoranu Milanoviću htio otvoriti mogućnost dijaloga jer u tri i pol godine, kazao je, premijer to nije učinio. Kazao je da mu je namjera bila otvoriti okvir za razgovore, vidjeti koliko su ideološki dijametralno suprotni, približiti te stavove da ih što prije apsolviraju da bi mogli raditi na boljitku

Karamarko smatra da bi se dva različita svjetonazora, Milanovićev i njegov, mogla naći oko nekih vrijednosti devedesetih godina koje se ne smiju dirati kao i na vrijednostima antitotalitarizma. 'I to je taj minimum minimuma', kaže šef HDZ-a. Osudio je pokušaj razvodnjavanja karaktera Domovinskog rata koji po njegovom mišljenju provodi aktualna vlast,i pokušaj da se izjednače žrtva i agresor te odnos prema braniteljima. Također mu nije jasno zašto se proslavu Oluje naglo odlučilo slaviti u Zagrebu.

Ipak zadovoljan je zbog kompromisa koji je postignut između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Milanovića oko proslave Oluje. 'Ja sam uvijek zadovoljan kompromisom. Nisam bio zadovoljan da se taj sukob nastavlja. I zbog tog kompromisa, iako nisam zadovoljan da će se dio održavati u Zagrebu, ja sam se spreman prilagoditi državnom protokolu', kazao je Karamarko za Novu TV

Predsjednik HDZ-a smatra da je apsurdno što premijer u tri i pol godine nije zvao nikog iz opozicije na razgovor. 'Ja sam htio naprosto probiti taj led i reći idemo razgovarati. Idemo razgovarati o onome o čemu ne volimo razgovarati samo zbog toga da bismo što prije počeli rješavati krucijalne probleme. Govorim o kvaliteti života, radnim mjestima', kaže Karamarko.

Kaže da je nekoliko puta u tom vremenu nudio premijeru razgovore, ali očito premijer, kaže, ne voli razgovarati s onima koji ne misle kao on.

Odbacio je primjedbu da Milanović možda izbjegava razgovor jer Karamarko aktualnu vlast naziva 'nenarodnom' i traži da se SDP ispriča zbog komunističkih zločina. Smatra da ako se svjetonazorski razlikuju, onda je još potrebnije da sjednu i neke stvari probaju svesti na zajednički nazivnik. 'Ja mislim da zajednički nazivnik može biti devedeseta, Domovinski rat i djelo dr. Tuđmana', kazao je Karamarko.

Govoreći o ekonomiji i planovima u slučaju da dođe na vlast, Karamarko objašnjava da kad kaže dolina suza, nije pesimist jer se iz doline suza izlazi. Pritom misli na suočavanje s istinom, realnošću, stvarnošću. 'Intencija našeg programa buđenje je malog i srednjeg poduzetništva, otvaranje radnih mjesta, u isto vrijeme moramo raditi na reformama državne uprave i javnog sektora. To su procesi koji moraju ići paralelno', kazao je Karamarko.

Odgovarajući na pitanje kako će napraviti čuda kao premijer ako je ove godine bio samo dva dana na radnom mjestu, Karamarko je objasnio da je HDZ, kada ga je preuzeo, bio u rasulu.

'Našao sam gubitničku stranku čije je članstvo bilo razočarano vrhom i politikom koju je vodila ova stranka. Moja jedina opcija i taktika za koju sam se tada odlučio bila je - od vrata do vrata. Dakle, ja sam prisutan od Dubrovnika do Vukovara u svakoj našoj organizaciji. Moj dio kao zastupnika i dio posla koji obavljam je i skrb o parlamentarnoj stranci koja je najveća hrvatska stranka', poručio je šef HDZ-a.

O aferi Mercedes kazao je da nije bilo pogreške u komunikaciji i zbunjujućih poruka kao ni afere uopće. Odgovarajući na pitanje iznenađujuće je priznao da se u nedjelju oženio.

'Ma nema zbunjujućih izjava, dajte, molim Vas. Netko je htio da budu zbunjujuće izjave. Situacija je vrlo jasna i jednostavna; to je unajmljeno vozilo koje sam ja uzeo, otišao po člana obitelji, odveo ga na hitnu pomoć i netko me slikao i o tome stvorio priču', kazao je Karamarko. Na konstataciju da će imovinska kartica njegove supruge sada biti vidljiva i jasna svima, Karamarko ja kazao da će sve napraviti po zakonu.

'Ali ja vam govorim da to vozilo nije ničije vlasništvo, nego one kuće od koje se unajmljuje. Nije leasing, nego nekakvo klasično iznajmljivanje, doista ne znam nijanse. Previše pričamo o tome. Mi naprosto pobjeđujemo. Kako nas zaustaviti? Osim pokušajem kompromitacije mene, čelnika stranke, za početak', zaključio je.