RADNI STATUS

Četvrtina radnika u svijetu ima stalan posao, u Hrvatskoj dvije trećine

19.05.2015 u 14:23

Bionic
Reading

Procjenjuje se da je samo četvrtina radnika u svijetu stalno zaposlena dok u Hrvatskoj takav status ima oko dvije trećine zaposlenih, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće Međunarodne organizacije za rad (ILO)

Samo 26,4 posto radnika širom svijeta radi na temelju ugovora o stalnom radnom odnosu, utvrdio je ILO u prvom godišnjem izvješću o "prirodi radnih mjesta" koje obuhvaća ukupno 180 zemalja svijeta odnosno 84 posto svjetske radne snage

Među preostale tri četvrtine radnika, njih oko 13 posto zaposleno je temeljem ugovora o skraćenom radnom vremenu ili na određeno vrijeme, a čak 60,7 posto radi bez ikakvog ugovora, utvrdili su u ILO-u.

Najveći je udio radnika "bez stalnog ugovora" prema podacima iz 2010. bilježila Kina, čak 91,47 posto.

U Hrvatskoj je prema raspoloživim podacima ILO-a iz 2012. godine udio "bez stalnog ugovora" bilo 33,5 posto radnika, pokazuje izvješće.

U ILO-u izdvajaju i trend učestalog zapošljavanja na određeno vrijeme, posebno među ženama. "U većini zemalja za koje postoje odgovarajući podaci broj radnih mjesta sa skraćenim radnim vremenom rastao je u razdoblju od 2009. do 2013. brže nego broj radnih mjesta s punim radnim vremenom.

"Nove brojke signaliziraju sve širu lepezu oblika zapošljavanja u svijetu rada. U pojedinim slučajevima nestandardni oblici zapošljavanja mogu pomoći ljudima da uđu na tržište rada ali novi trendovi odražavaju i raširenu nesigurnost među mnogim radnicima u današnjem svijetu", ističe glavni tajnik ILO-a Guy Ryder.

"Svjedočimo pomaku s tradicionalnog oblika zapošljavanja na sve izraženije nestandardne oblike zapošljavanja, što je u mnogim slučajevima povezano s produbljivanjem nejednakosti i sa sve većim siromaštvom u mnogim zemljama", dodaje Ryder.

"Situaciju dodatno pogoršava činjenica da bi takvi trendovi mogli produljiti začarani krug slabe globalne potražnje i slabog tempa otvaranja novih radnih mjesta, koji obilježava svjetsko gospodarstvo i mnoga tržišta rada u postkriznom razdoblju", dodaje.

Izlaz je u poticanju ulaganja, kako bi se pojačalo zapošljavanje i produktivnost, ali i paralelnog jamčenja primjereno sigurnih primanja za sve kategorije radnika, napominje dužnosnik ILO-a.

Ujedno se u većini zemalja produbljuje nejednakost u primanjima ili se zadržava na visokoj razini, a taj problem dodatno pogoršava trend učestalog "nestandardnog" zapošljavanja, sve veća nezaposlenost i neaktivnost, ističe se u izvješću ILO-a.

Autori izvješća ukazuju i na potrebu regulative radnog odnosa kako bi se zaštitili radnici, posebno oni u nestandardnim oblicima zapošljavanja.

U većini zemalja i regija prisutan je trend postupnog pooštravanja zakona o zaštiti zapošljavanja, u čemu je Europa iznimka budući da je od 2008. i početka financijske krize zaštita rada općenito oslabila, utvrdili su u ILO-u.

"Ključno je uskladiti regulativu sa sve raznovrsnijim oblicima zapošljavanja", konstatira Raymond Torres, direktor ILO-va odjela za istraživanje i vodeći autor izvješća. "Dobro skrojeni propisi mogu poduprijeti gospodarski rast i socijalnu koheziju", podsjeća Torres.