ČIŠĆENJE MINA

Leopard ranjen u padu stropa osječkog ZOO-a

03.10.2009 u 19:34

Bionic
Reading

Moka, Gina Petra, Antonija i Lu, čimpanze iz osječkog zoološkog vrta, u subotu su prvi put od srijede izašle iz kućica. No već tri dana odbijaju hranu. Životinje su izbezumljene od detonacija koje danima potresaju Osijek i okolicu

 Naime, u tijeku je razminiranje šume topola uz rub zoološkog vrta. Radnici koji razminiraju područje uništavaju mine u šumskim kanalima osječkog predgrađa, neposredno uz zoološki vrt, pišu 24 sata

- Sve je ukazivalo da ćemo na tom području pronaći oko 920 mina. Međutim, mi smo već pronašli i uništili oko 2000 mina, a očekujemo još tisuću - kaže Fitim Kurti, direktor tvrtke Nitro koja izvodi radove razminiranja. Voditelj zoološkog vrta Zdenko Srđak kaže da su najviše stradali dva jaguara i leopard.

- Njihova nastamba je od detonacija napukla, a strop im se u potpunosti urušio. Čak su dijelovi stropa pali na njih i ozlijedili ih - očajan je Zdenko Srđak. Njegov pomoćnik Denis Vedlin dodaje da su sada prisiljeni te divlje mačke dan i noć držati u otvorenom dijelu kaveza jer prijeti urušavanje cijele nastambe.

- Otkad je počelo razminiravanje leopard, kojem je nastamba uništena, po cijeli dan samo leži i gleda u smjeru šume - kaže Srđak. Razminiranje će trajati još sljedeći tjedan.