SVEČANOST U RIJECI

Položen kamen temeljac za Islamski centar

03.10.2009 u 14:47

Bionic
Reading

Kamen temeljac Islamskog centra i džamije položen je danas na riječkoj Rujevici. Na svečanost koju je 25 godina čekalo desetak tisuća muslimana Primorsko-goranske županije, stigli su brojni predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj, vjerski i državni dužnosnici iz Hrvatske i Europe, gosti iz drugih zemalja i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić

On je u svom govoru rekao da je Hrvatski sabor još 1916. godine islam proglasio službenom religijom u Hrvatskoj te da je Islamska zajednica važan čimbenik hrvatskog društva.

Islamski centar gradit će se na terenu veličine 10.800 četvornih metara uz riječku zaobilaznicu koji je Islamska zajednica kupila od Grada Rijeke, a gradit će se po ideji pokojnog akademskog kipara Dušana Džamonje.

Sam minaret bit će visok 23 metra. Ukupna vrijednost ovog zahtjevnog troetažnog projekta je od osam do deset milijuna eura, a bruto površinom protezat će se na 5.291 četvornom metru.

Budući da se novac prikuplja isključivo donacijama vjernika i da sav novac još nije prikupljen, u naredne dvije godine, koliko bi trebala trajati izgradnja, organizitat će se brojni donatorski susreti s vjernicima. Ministar vakufa Katara Nj. B. G. Aimad Abdulla S. G. Al-Marri, koji je i položio temeljni kamen, istaknuo je na svečanosti da je katarski emir za izgradnju ovog centra već donirao 200 tisuća dolara.

Džamija će moći primiti 3000 vjernika, a u Islamskom centru osim molitvenog prostora nalazit će se i tri stana, višenamjenska dvorana, uredi Islamske zajednice, učionice za vjeronauk, dječji vrtić, restoran, čitaonica i pozdemna garaža.

Uz zagrebački, ovo će biti drugi Islamski centar u Hrvatskoj, a džamija treća uz onu u Zagrebu i Gunji. Rijeka s okolicom zauzima drugo mjesto u Hrvatskoj po brojnosti islamskih vjernika.