KOSOR NA N1

'Odluka o povlačenju imovinskih kartica je glupa i apsurdna'

05.05.2015 u 09:03

Bionic
Reading

Zašto je Agencija za zaštitu osobnih podataka donijela odluku prema kojoj visina primanja, pa čak i ona iz prethodnog zaposlenja, više nije dostupna javnosti i uklanja se iz osobnih kartica državnih dužnosnika? Jesu li time podaci o primanjima izvan kontrole javnosti? U Temi dana gošća televizije N1 bila je saborska zastupnica Jadranka Kosor

'Radi se o tome da je ovo zaista glupa odluka koja će unijeti razdore i svađe. Odavno smo ovo riješili zakonom koji je bio vrlo oštar i omogućavao to da Povjerenstvo uđe i u bankovne račune. Netko tko odluči biti javna osoba mora biti spreman na to da se o njemu može i mora znati sve. Tko ima neke tajne i kome je nelagodno, ne mora ući u svijet politike. Ovo je apsurdna i glupa odluka', kazala je Kosor.

Objašnjava kako je besmisleno obrazloženje da su objavljeni prekomjerni podaci jer se sve to može 'proguglati'. 'Naše obitelji mogu biti itekako važni faktori u našim imovinskim karticama. Ovo je sulud potez i sada smo u još jednoj temi oko koje će se svađati vladajući i oporba', kazala je te dodala da joj je nevjerojatno to da javnost ne smije znati kolika su bila primanja političara na prethodnom zaposlenju.

'Bitno je tko je dobio kredit i pod kojim uvjetima i je li bilo pogodovanja', komentirala je Kosorza N1. 'Ako netko ima ratu kredita koja mu za 2000 kuna premašuje plaću, onda to svakako treba propitati', dodaje.

Kazala je da je njezina vlada donijela vrlo rigorozne zakone koji su omogućavali Povjerenstvu da čak uđe u bankovni račun dužnosnika, ali je ta odredba zakona kasnije ipak ukinuta. 'Kad sam bila ministrica branitelja, bilo je zahtjeva za objavom registra i onda je Agencija izdala mišljenje da se to ne može objaviti jer bismo za objavu svakog imena morali tražiti odobrenje svakog branitelja. Kasnije je Agencija, za vrijeme ove vlade, promijenila mišljenje. To je jedan od ogromnih problema - ista Agencija ima različite kriterije i različite odluke', kazala je te dodala da Vlada mora intervenirati jer je Agencija pod njenim nadzorom.

Dodala je da je odluka tim više neobična jer su ionako poznati svi podaci koji su bili sadržani u povučenim imovinskim karticama.

'Mislim da Vlada mora reagirati i ja osobno mislim da bih, da sam premijerka, tražila očitovanje i javno izjašnjavanje', kaže Kosor.

Komentirala je i činjenicu da su neki ministri vrlo negativno komentirali ovu odluku. 'To se može dogoditi samo kod nas. Vlada uvijek ima mehanizme da reagira i da traži od Agencije da povuče odluku. Sve će se sada to 'napakirati' Vladi i Zoranu Milanoviću na leđa, ali ne vidim zašto bi se oni upuštali u tako nešto jer je izborna godina i svi su njihovi podaci već poznati', objašnjava Kosor te dodaje da je smisao imovinskih kartica taj da svaki građanin, ako mu je nešto sumnjivo, može to javno preispitati.