REAGIRANJE NA REAGIRANJE

Pavić: HRT laže i obamanjuje javnost

29.04.2015 u 18:14

Bionic
Reading

Martin Pavić, direktor firme Mapa, reagirao je na HRT-ovo priopćenje koje je na tportalu objavljeno pod naslovom Pavić nije izbačen, otkazali smo mu ugovor' Pavićevu reakciju objavljujemo u cijelosti

'Vezano za priopćenje za javnost kojeg je aktualno ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije (nastavno: HRT) u petak, 24. travnja 2015., uputilo hrvatskim medijima, a u svezi ovrhe koju je na temelju pravomoćne sudske presude društvo MAPA d.o.o. provela nad HRT-om prošlog tjedna (u srijedu, 22. i četvrtak 23. travnja), molimo vas da, sukladno Zakonu o medijima, objavite priloženi ispravak informacije u prvom sljedećem izdanju i jednako plasirano.

Na početku, ističemo kako aktualno ravnateljstvo HRT u svom priopćenju laže i obmanjuje hrvatsku javnost, što ne priliči javnom RTV servisu kojeg iz parafiskalnog nameta, RTV pristojbe, plaćaju hrvatski građani, pa se time, osim narušavanja ugleda te javne ustanove, zapravo, narušava i ugled 1,3 milijuna pretplatnika HRT-a, u čije se ime takve zlonamjerne insinuacije i neistine pokušavaju plasirati u javnost.

Pođimo redom.

Prvo, netočna je tvrdnja aktualnog ravnateljstva HRT-a kako nije točno da je trgovačko društvo MAPA d.o.o. izbačena s HRT-a.

Zapravo je točno kako je MAPA d.o.o. izbačena s HRT-a bez ikakve najave i upozorenja, u noći 18./19. srpnja 2007., unatoč tome što je u tada važećem Ugovoru o zakupu ugostiteljskog prostora na HRT-u, kojeg su sastavili odvjetnici HRT-a, stajala klauzula po kojoj se zakupniku nakon isteka Ugovora davalo još pet dana (koji su istjecali tek 24. srpnja 2007.) za iseljenje opreme i stvari. Ne samo da HRT zakupniku MAPA-i d.o.o. nije jednostrano onemogućio konzumiranje tog ugovornog prava, već se zbog značajne štete na MAPA-inoj d.o.o. imovini, pričinjene po nalogu HRT-a tijekom skrivanog, neovlaštenog, Ugovoru suprotnog, nestručnog i bezobzirnog iseljenja, trenutačno vodi spor na nadležnom sudu. Prema naknadnim spoznajama, MAPA d.o.o. je izbačena iz zakupa ugostiteljskog prostora na HRT-u po nalogu Vanje Sutlića i Josipa Guberine s ciljem dovođenja Cateringa Majetić, a za 'prljavi' dio posla zadužili su Vlatka Kolarevića, kojem su obećali nagradu.

Drugo, netočna je tvrdnja aktualnog ravnateljstva HRT-a kako je netočno da je HRT bio dužan ponuditi MAPA-i d.o.o. sklapanje novog ugovora početkom 2005.

Navedenu netočnu i obmanjujuću tvrdnju HRT-a vrlo jednostavno demantira članak 6a. stavci 1. i 2. tada važećeg Zakona o zakupu i prodaji poslovnog prostora (Narodne novine brojevi 91/96, 124/97 i 174/04), u kojima stoji sljedeće:

„(1) Iznimno od članka 6. stavka 1. ovoga Zakona zakupodavac će sadašnjem zakupniku poslovnoga prostora koji u potpunosti izvršava obveze iz ugovora o zakupu, najkasnije 60 dana prije isteka roka na koji je ugovor sklopljen, ponuditi sklapanje novog ugovora o zakupu.

(2) Ako sadašnji zakupnik ne prihvati ponudu iz stavka 1. ovoga članka u roku od 30 dana, zakupodavac će raspisati javni natječaj za davanje u zakup poslovnoga prostora u kojem će početni iznos zakupnine biti onaj koji je ponuđen zakupniku iz stavka 1. ovoga članka.“

Treće, netočna je tvrdnja aktualnog ravnateljstva HRT-a kako je MAPA-i d.o.o. otkazan Ugovor o zakupu zbog kršenja odredaba istog, nakon čega je HRT temeljem javnog natječaja sklopio ugovor s obrtom Catering Majetić.

U navedenom je slučaju točno kako je spomenuti Ugovor o zakupu, od 3. siječnja 2005., na koji se sada pozivaju na HRT-u i kojeg je zapravo HRT (a ne MAPA d.o.o.!) svjesno kršio, na naknadnim procesima koji su se vodili na Trgovačkom sudu, a potom i na Visokom trgovačkom sudu, proglašen ništavim!

Četvrto, netočna je tvrdnja aktualnog ravnateljstva HRT-a kako je ugovor s obrtom Catering Majetić sporazumno raskinut 2011. Ta tvrdnja nije točna, jer je HRT, po istom receptu kao i u slučaju MAPA-e d.o.o., jednostrano raskinuo postojeći ugovor s Cateringom Majetić i preko noći izbacio tog dugogodišnjeg partnera iz svojih prostorija. Naime, 'ljubav' između Cateringa Majetić i HRT-a trajala je samo do smjene jedne od bivših uprava Podravke d.d., u kojoj je visokopozicionirani Drenislav Žekić omogućavao povoljnije poslovanje Catering Majetića izdašnim sponzoriranjem živežnih namirnica i ostalih sredstava. Odlaskom spomenute uprave Podravke d.d. nastaju poslovni problemi između HRT-a i Cateringa Majetić, na koje HRT reagira krajem 2010. jednostranim raskidanjem postojećeg ugovora i prekonoćnim izbacivanjem Cateringa Majetić s Prisavlja. Catering Majetić je, baš kao i MAPA d.o.o., protiv HRT-a zbog takvog nečuvenog postupka vodila višegodišnji sudski spor. Taj je spor tek nedavno, tijekom mandata aktualnog glavnog ravnatelja HRT-a, riješen nagodbom. To što je sastavni dio te vansudske nagodbe dogovor kako se Catering Majetić odriče prava na javne istupe o sadržaju i prirodi tek nedavno zaključenog spora s HRT-om ne znači da spor nije postojao, a još manje da je Catering Majetić sporazumno raskinuo ugovor.

Peto, netočna je tvrdnja aktualnog ravnateljstva HRT-a kako je HRT nakon otkazivanja ugovora s Cateringom Majetić objavio novi javni natječaj 2011., na kojem je kao najpovoljniji ponuditelj odabrano Adria Gastro d.o.o., dok se MAPA d.o.o. na taj natječaj navodno nije niti prijavila. Dakle, netočno je da je HRT 2011. objavila i provela bilo kakav javni natječaj za zakup ugostiteljskog prostora, pa Adria Gastro d.o.o. prema tome nije niti moglo biti odabrano kao najpovoljniji ponuditelj, niti se na takav nepostojeći natječaj MAPA d.o.o. uopće mogla prijaviti. Naprotiv, Adria Gastro d.o.o. dobila je od HRT-a u zakup ugostiteljski prostor izravno, bez raspisanog i provedenog javnog natječaja, po iznimno i dosad neobjašnjivo povoljnoj zakupnini od samo 15.100 kuna mjesečno. Čini se kako HRT tu odluku opravdava činjenicom sudjelovanja izravno odabranog zakupnika na javnom natječaju koji je proveden više od tri godine prije (!), što je nečuveno.

Važno je napomenuti kako su za Catering Majetić bez dana prekida nastavili raditi zaposlenici MAPA-e, iako oni nisu raskinuli radne odnose s našom tvrtkom. Svi oni bili su obmanuti kako će, ako pristanu raditi za Catering Majetić, zasnovati radni odnos izravno s HRT-om. Sastanak sa zaposlenicima MAPA-e d.o.o. uoči izbacivanja održao je Vlatko Kolarević, rukovoditelj RJ Logistike HRT-a. Na taj je način Catering Majetić uspio ući na mala vrata na HRT, i to bez vlastitih djelatnika i bez opreme.

Nekoliko tjedana poslije, u kolovozu 2007., HRT je raspisao javni natječaj, na koji su se javili MAPA d.o.o., obrt Catering Majetić te Adria Gastro d.o.o. Na otvaranju ponuda Vlatko Kolarević, predsjednik komisije za otvaranje ponuda, direktoru MAPA-e d.o.o. vratio je neotvorenu kovertu s ponudom naše tvrtke, uz obrazloženje kako ne možemo sudjelovati na natječaju i uz zahtjev za napuštanje prostorija HRT-a. Po svemu je očito kako je natječaj bio pripremljen za obrt Catering Majetić, a Adria Gastro d.o.o., koja je uložila žalbu jer je navodno imala bolju ponudu od Cateringa Majetić, za 'utjehu' i kao 'poticaj' za odustajanje od žalbe dobila je posao čišćenja. HRT je nakon toga pristupio uređenju restorana i ostalih ugostiteljski prostora, u koje je, sukladno ugovoru, trebao investirati novi zakupnik, Catering Majetić. Također, umjesto Cateringa Majetić, HRT je od BKS Leasinga naručio i plaćao ugostiteljsku opremu, pa bi i taj aranžman trebao doći pod skrupulozno povećalo.

Šesto, netočna je, paušalna i zlonamjerna tvrdnja aktualnog ravnateljstva HRT-a kako nije točna naša tvrdnja da je HRT kroz aktualni aranžman zakupa ugostiteljskog prostora značajno oštećen te da su odgovorne osobe HRT-a onemogućavale provedbu ovršnog postupka.

Što se tiče pričinjene štete HRT-u kroz aktualni aranžman zakupa ugostiteljskog prostora, o tome ćemo se ovih dana nadležnim ogranima očitovati kaznenom prijavom protiv više odgovornih osoba.
Nadalje, ovrha koju je MAPA d.o.o. provela u prostorijama HRT prošli tjedan temelji se na pravomoćnoj sudskoj presudi iz 2009., dok je sudsko rješenje o ovrsi izdano još 2011., što svatko zainteresiran može provjeriti na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, u kojem se predmet vodi pod brojem Ovrs-146/11.

Navode o HRT-ovoj posvemašnjoj opstrukciji tog postupka, koje HRT svojim priopćenjem želi omalovažiti, temeljimo na brojnim činjenicama. Primjerice, HRT je tražio izuzeće svih sudaca, uključujući i tadašnju predsjednicu Općinskog građanskog suda, pa je predmet morao ići na razmatranje na Županijski sud.

Nadalje, smjenom Vlatka Kolarevića s položaja rukovoditelja RJ Logistike HRT-a, koji je do tada bio tihi partner Adria Gastra d.o.o. te imenovanjem Marka Bajića na njegovo mjesto, sredinom 2013., nakratko je otvorena mogućnost postizanja nagodbe između HRT-a i MAPA-e d.o.o. Međutim, ti su pregovori prekinuti nakon što je Marko Bajić krajem iste godine dobio otkaz. Druge pregovore MAPA-a d.o.o. je vodila tijekom veljače i ožujka 2014. izravno s glavnim ravnateljem HRT-a, Goranom Radmanom. Na prvom sastanku s njim dogovoreno je kako će pravnici i odvjetnici prirediti pisanu nagodbu, u kojoj bi MAPA d.o.o. trebala oprostiti dio potraživanja koja su predmet sudskih sporova i odustati od ovrhe ugostiteljskog prostora na HRT-u, kojim trenutačno raspolaže Adria Gastro d.o.o. Na drugom sastanku uz glavnog ravnatelja bila je nazočna i Martina Novak Vukuša, novoimenovana rukovoditeljica PJ Pravni poslovi HRT-a. Taj je dogovor je propao jer je Martina Novak Vukuša direktora MAPA-e naknadno izvijestila telefonom kako njezin neposredni nadređeni, Boris Sruk, ravnatelj Poslovne jedinice Poslovanje HRT-a, ne podržava nagodbu, već nastavak vođenja sudskih sporova. Otad je neuspješno pokušana provedba dvije ovrhe, tijekom kojih je HRT nudio 'omeđen zrak', uvjeravajući ovršitelje kako nije poznato koji je prostor koristila MAPA d.o.o., iako je to opisano u ugovoru. Zbog takvog stava HRT-a na lice mjesta morao je pristupiti geodetski vještak kako bi potvrdio navode iz ugovora, što sve pripisujemo pokušaju razvlačenja i otezanja provedbe ovrhe, čime se iscrpljuje protivnička strana.

Osim toga, rukovoditeljica RJ Pravni poslovi uložila je i prigovor FINA-i na predstečajnu nagodbe MAPA-e d.o.o., koja je predložena isključivo zbog neplaćanja poreznih obveza, a što je izravna posljedica neplaćenih potraživanja od HRT-a od oko 4 milijuna kuna, pa je razvidno kako je HRT to poduzeo kako bi se MAPA-u d.o.o. gurnula u stečaj i oslobodio se milijunskih obveza prema našoj tvrtki, o kojima se vode sporovi na nadležnom sudu. Naravno, zbog tog neprimjerenog zahtjeva protiv HRT-a smo pokrenuli upravni spor (uz ostalih šset sporova na Trgovačkom i Općinskom sudu). Prilično je jasno kako je HRT protiv MAPA-e d.o.o. poduzeo proceuralno i pravno 'prekomjerno granatiranje', a sve s jedinim ciljem nepravednog i neravnopravnog financijskog iscrpljivanja male tvrtke u vlasništvu pojedinca s javnom institucijom koja raspolaže nepresušnim materijalnim resurima.

Važno je napomenuti kako je rukovoditeljica pravne službe HRT-a još krajem 2014. tvrdila kako se MAPA-ina ovrha HRT-a ne može provesti, jer navodno ovršna isprava nije dovoljno određena, a da tome pripomaže i činjenica što su odvjetnici HRT-a uložili reviziju na presudu Visokog trgovačkog suda (kojim je ugovor o zakupu utvrđenim ništavim). Međutim, sada kada je ovrha provedena, jasno je da je glavna korporativna pravnica HRT-a bila u krivu, pri čemu je vrlo vjerojatno štitila tuđe, a ne HRT-ove interese, te da je time glavnog ravnatelja HRT-a dovela u zabludu. I umjesto da HRT sada pokrene kaznenu odgovornost protiv glavne pravnice HRT-a i onih koji su je krivo savjetovali, ta javna ustanova svojim najnovijim javnim priopćenjem nastavlja svoju uzaludnu borbu protiv vjetrenjača, pravde i istine.

Na kraju, moramo konstatirati kako nismo sretni što je prošlotjedno provođenje ovrhe onemogućilo redovan rad ugostiteljskih objekata u HRT-ovom domu na Prisavlju. Unatoč tome, i dalje smo uvjereni kako jedino nagodba zainteresiranih strana može osigurati zadovoljavanje obostranog interesa, ali u takvom razmišljanju, nažalost, među odgovornim osobama HRT-a do danas nismo pronašli suistomišljenike.