ZA DOPRINOS DRUŠTVU

Josipović kao i Tuđman ubrao počasni doktorat u Turskoj

27.04.2015 u 13:09

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović pohvalio se novim priznanjem: Na Sveučilištu u Istanbulu dodijeljen mu je počasni doktorat, nakon čega je održao predavanje o hrvatskoj vanjskoj politici

Radi se o instituciji s preko 120 tisuća studenata koja je sama pokrenula proces dodjele doktorata Josipoviću, i to u sklopu, kako nam je sam kazao, zajedničkih hrvatsko-bosansko-turskih svečanosti u tom gradu.

'Obavijestili su me da mi je dodijeljen počasni doktorat za doprinos pravu i opći doprinos društvu', kazao nam je Josipović, trenutno na putovanju u Azerbajdžanu.

U svom predavanju bivši predsjednik je iznio kratak presjek hrvatske vanjske politike - od prve faze fokusirane na međunarodno priznanje i očuvanje teritorijalnog integriteta, preko ulaska u najvažnije međunarodne organizacije, što je sve uspješno ostvareno.

'Ulaskom u NATO i EU Hrvatska je učinila važan korak i ušla u novu fazu, došla je u priliku biti tzv. 'mala sila'. To se ne odnosi na odužanu silu, nego na sposobnost države da artikulira i ostvaruje više interesa i disperzira ciljeve. Nama je to sada posebno važno radi ostvarivanja gospodarskih interesa', kazao je Josipović, dodavši da sada postoji prostor za širenje vanjskopolitičkih aktivnosti, posebno gospodarske diplomacije, na zemlje koje smo do sada zanemarivali.

'Pitanje regije jugoistoka Europke i dalje nam je iznimno važno. Tu su sigurnosni interesi koji su sve viljiviji razvojem ukrajinske krize i složene situacije na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, a izazovi migracija i terorizma nužno nas vode ka snažnom djelovanju u regiji. Europi i NATO-u smo posebno važni kao zemlja koja može pozitivno utjecati na razvoj događaja u regiji, imamo priliku biti jedna od predvodnice europske politike prema jugoistoku Europe i politike proširenja EU', kazao je Josipović u Istanbulu.

Godine 1999. Sveučilište u Ankari dodijelilo je prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu počasni doktorat na Fakultetu za europska istraživanja.