NEMA NOVCA NI OSOBLJA

Split: Nova kada za rađanje u vodi zaključana pet godina!

25.04.2015 u 10:36

Bionic
Reading

Splitsko rodilište, inače najskuplje, najsuvremenije i najprometnije u Hrvatskoj, ni gotovo pet godina od službenog otvaranja rodiljama ne nudi porođaj u vodi. To, dakako, ne bi bilo neuobičajeno bez jednog ključnog detalja: specijalizirana i skupocjena kada za vodeni porođaj cijelo to vrijeme instalirana je i stoji besposlena i zaključana u posebnoj prostoriji. Nikada nije upotrijebljena

Mogućnost rađanja u vodi prije nekoliko godina postala je hit među trudnicama, a splitsko rodilište najavljivalo je stavljanje kade u funkciju u mjesecima dok se na porođaj spremala pjevačica Severina Vučković. Do toga na koncu nije došlo pa se odustalo i od mogućnosti ovog oblika alternativne procedure.

Cijena kade i pripadajuće opreme nikada nije službeno objavljena jer se radilo tek o jednom dijelu ukupne investicije; poznato je da je rodilište stajalo 38 milijuna eura, a u njegovo opremanje uloženo je oko 135 milijuna kuna. Velik dio sredstava osiguran je kreditom Svjetske banke. Splitska gradska vlast do danas nije riješila problem izgradnje pristupne ceste novoj zgradi.

Predstojnik Klinike za ginekologiju KBC-a Split Deni Karelović za tportal je potvrdio da kada za vodene porođaje nije u funkciji iz vrlo prozaičnog razloga: nedostatka novca.

'Za početak nam je potrebno najmanje pet primalja koje bi bile osposobljene za rad i rotirale se u dežurstvima samo za taj posao. Osim toga, potrebni su pojačan nadzor, ulaganje u osoblje i znatno strože epidemiološke mjere jer je, ako ih se ne pridržava, mogućnost infekcije znatno veća', kaže dr. Karelović. A dok je splitska bolnica u postupku sanacije, kao i sve ostale ustanove u Hrvatskoj, stvaranje alternativnih mogućnosti za porođaje nije prioritet, već luksuz.


Dodaje da u KBC-u Split, u kojemu se godišnje na svijet dovede oko 4,5 tisuće beba uz najniži perinatalni mortalitet, trenutačno i ne bilježe previše upita za vodenim porođajem, no s druge strane imaju porođaj 'na stolčiću' i osoblje educirano za to.

'Strogo medicinski gledano, rađanje u kadi i nema nekih značajnih prednosti u odnosu na klasično, a pogotovo u odnosu na ono na stolčiću, koje je za rodilju lakše', kaže dr. Karelović. Što ne znači da kada neće biti stavljena u funkciju jednog lijepog dana kad splitska bolnica eventualno izađe iz procesa sanacije.

S ovakvim stavom slažu se i u splitskom Klubu trudnica i roditelja: i oni potvrđuju da zaprimaju sve manje upita oko vodenog porođaja.

'Ako postoje tehničke pretpostavke, ali nema educiranog osoblja, onda je i bolje da se ova mogućnost ne koristi', kaže voditeljica Kluba Alena Lazarušić. 'Kvaliteta i sigurnost na prvom su mjestu i apsolutno se slažemo da je bolje ne koristiti tu kadu, barem zasad', dodaje Lazarušić.

Koliko je poznato, mogućnost vodenog porođaja u Hrvatskoj se trenutačno nudi tek u KBC-u Rijeka.