DISKREDITACIJA DISKREDITACIJE

Ravnatelj otkrio zašto je hvalio Zagrebtower pa zbog njega odstupio

21.04.2015 u 15:24

Bionic
Reading

Bivši ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Neven Voća koji je u znak prosvjeda zbog preseljenja te institucije u Zagrebtower na izvanrednoj konferenciji za medije podnio ostavku, a istovremeno je, desetak minuta ranije i smijenjen, danas je u fokusu medijske pažnje budući da je Jutarnji list objavio njegov mail iz vremena kad je izražavao oduševljenje selidbom u sporni poslovni neboder. U javnom reagiranju na tekst objasnio je svoje oprečne stavove prema selidbi u luksuzne prostorije te otkrio kako od ministra Mihaela Zmajlovića nije primio službeni dopis o svom razrješenju te da zapravo nije razriješen, nego je sam podnio ostavku što – zaključio je - bitno mijenja stanje stvari

'U vezi netočnih navoda objavljenih u navedenom članku, a u cilju istinitog informiranja javnosti, navodim sljedeće činjenice. E-mail koji je datiran s 4. 12. 2013. nastao je nakon prvog posjeta luksuznim prostorima Zagrebtowera. I tada sam smatrao, kao i sada, da su prostori vrlo dobro opremljeni i odlični za poslovanje. Međutim, bitan je kontekst slanja maila, a to je da se tada nisu znali financijski uvjeti preseljenja i da se radi o prvom posjetu tim prostorima koji je bio organiziran od strane Ministarstva zaštite okoliša, točnije ministra Zmajlovića osobno. Budući da Agencija ima problem poslovanja na dvije lokacije, u to vrijeme tražilo se rješenje, pa sam i prijedlog za smještanjem Agencije na jednu adresu prihvatio. Napominjem da financijsku pozadinu selidbe u navedeni prostor nisam znao, već sam isključivo govorio o samom prostoru', istaknuo je Neven Voća.

Upozorava i kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode - u svrhu manipulacije javnošću, podijeljen njegov nepotpuni dopis o troškovima preseljenja i ukupnim uštedama koje se ostvaruju preseljenjem svih okolišnih institucija u Zagrebtower.

'I u ovome slučaju prešućena je činjenica, kako je trenutna predsjednica Upravnog vijeća Agencije Marija Šćulac Domac suautor toga dokumenta. Naime, originalan dokument koji sam izradio za informaciju dotadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća Gorana Heffera za nju je bio neprihvatljiv te je korigirala predmetni dopis i tražila da kao takav ide na sjednicu Upravnog vijeća, održanu tek u prosincu prošle godine, kada smo napravili i male korekcije u izračunu preseljenja koji smo proglasili konačnim. Kako se Upravno vijeće već dulje vrijeme nije sastalo čime je poslovanje bilo otežano, prihvatio sam tražene promjene', istaknuo je. Kao potvrdu tih tvrdnji poslao je presliku oba e-maila (dopis 1 i dopis 2).

'Iako mi nije bila namjera izaći u javnost s preslikama neposredne dnevne korespondencije s organizatorima preseljenja, na to sam se odlučio s obzirom na to da je to učinjeno i na tiskovnoj konferenciji Ministarstva', naglasio je.

Još jednom napominjem kako sam u više navrata sam upozoravao na činjenicu da sam od trenutka kada se krenulo u projekt preseljenja višekratno na operativnim sastancima u Ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isticao kako se ne poštuje pravna procedura, da je selidba katastrofalno vođena te da je financijski aspekt upitan, a što je najvažnije – ne rješava dugotrajno problem poslovanja Agencije.

Napominje kako je mu je odlukom Upravnog vijeća Agencije od prosinca prošle godine dana suglasnost da krene u prikupljanje svih suglasnosti za projekt preseljenja. 'Budući da je to učinjeno gotovo pet mjeseci od potpisivanja tajnog Ugovora Ministarstva sa Zagrebtowerom, postavlja se pitanje: kako je ministar Zmajlović mogao potpisati takav sporan Ugovor prije nego što je Upravno vijeće Agencije upoznao sa svim činjenicama vezanim uz zakup te prije negoli je i sam prikupio sve potrebne suglasnosti za sklapanje ugovora sa Zagrebtowerom?!' navodi Voća u svom demantiju.
Također napominje kako u to vrijeme - krajem prošle godine - kada se otvoreno suprotstavio selidbi, nije bio član ORaH-a te da njegova odluka i javni istup nemaju nikakvu političku konotaciju.

'Upravo zbog ove afere, izašao sam početkom siječnja iz SDP-a, kada su u Ministarstvu itekako bili svjesni problema koje Agencije ima zbog preseljenja. Tome u prilog govore i novinski članci iz studenog 2014., kada su javno prvi put prikazani financijski troškovi koji su preuzeti za sklapanje ugovora o zakupu, a samim tim i šteta koja će nastati za državni proračun ako se Agencija preseli u Zagrebtower', objašnjava Voća.

Ponovio je kako je sve napravio kako bi se Ugovor s Agronomskim fakultetom proveo transparentno i sukladno Zakonu o javnoj nabavi.

'Zanimljiva je činjenica koja je također propuštena na jučerašnjoj izjavi Ministarstva, kako se direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još prije godinu dana složio s provedenom procedurom i odlukom da  Agronomski fakultet može odraditi predmetni Ugovor. Zaboravljeno je i mišljenje Ministarstva gospodarstva, Uprave za sustav javne nabave kako nema pravne prepreke za potpisivanje Ugovora. Također, zaboravljena je činjenica kako je, osim Agronomskom fakultetu, i to na dva Zavoda, poslana ponuda i na Hrvatsku poljoprivrednu agenciju. Da sam potpisao Ugovor kojim bih preselio Agenciju u Zagrebtower, vjerojatno taj Ugovor nikada ne bi bio sporan. Isto tako, vjerojatno se ne bi potezalo pitanje jesam li državni dužnosnik i trebam li predati imovinsku karticu. Također, zasigurno ne bi ministar poslao Upravni nadzor u Agenciju odmah čim je saznao da sazivam tiskovnu konferenciju s temom afera Zagrebtower. I dalje tvrdim kako Upravni nadzor, koji je upravo započeo u Agenciji i koji je predvođen pomoćnikom ministra Nenadom Strizirepom, sigurno nema namjeru popraviti poslovanje Agencije, već ima za cilj moju diskreditaciju i skretanje pozornosti s prave teme, a to je Zagrebtower te da sam ih s pravom nazvao inkvizicijom', upozorava Voća.

Bivši ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša otkriva kako do pisanja ovog demantija nije dobio nikakvu službenu odluku o svom razrješenju o kojoj su jučer, desetak minuta prije početka njegove izvanredne konferencije za medije, javnost izvijestili iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

'Budući je moja ostavka urudžbirana s jučerašnjim danom u Ministarstvu, konstatiram kako nisam razriješen, nego sam podnio ostavku što bitno mijenja stanje stvari', zaključio je Neven Voća.