VAKULA PROGNOZIRA

Od listopada do ožujka bit će iznadprosječno toplo

01.10.2009 u 09:51

Bionic
Reading

Prema još neslužbenim podacima, ovaj je rujan na postaji Zagreb Maksimir, od 1949. godine, bio drugi najtopliji, odmah iza rekordnog iz 1987. godine, a na postaji Zagreb Grič toplije je vrijeme u rujnu, osim već spomenutog iz 1987, bilo još 1946, 1942, 1932. te 1868. godine. Najnovije prognoze za sljedećih šest mjeseci, od listopada do ožujka, diljem Hrvatske upućuju na relativno veliku vjerojatnost za nastavak iznadprosječne topline

I srednja temperatura u prvih devet mjeseci ove godine znatno je viša od prosječne, no rekordna u Maksimiru, od 1949. godine, otkada se mjeri, ostaje 2007. te 1994. godina.Na Griču pak, gdje službena mjerenja postoje još od 1861, toplijih prvih devet mjeseci od ovogodišnjih bilo je još 1863, 1992, 1994. te 2000. i 2007. godine.

Nakon ponegdje sušnog, pa i vrlo sušnog kolovoza, i rujan je bio sličan, gdjegod čak i sušniji, a manje ukupne oborine od uobičajene količine za dosadašnjih devet mjeseci palo je i u, primjerice, Osijeku i Zagrebu Maksimiru, dok je u Splitu i Dubrovniku dosada palo između 13 i 25 posto više kiše nego što je to uobičajeno, ponajprije zahvaljujući izrazito kišovitom lipnju, pa i siječnju.

Najnovije prognoze za sljedećih šest mjeseci, od listopada do ožujka, diljem Hrvatske upućuju na relativno veliku vjerojatnost za nastavak iznadprosječne topline ili barem prosječne srednje temperature za svaki mjesec. Oborine će, prema prognozama, vjerojatno biti više od prosjeka, pri čemu se ne može još tvrditi da će biti raspoređene i koje vrste.

Unatoč najavi toplije ili blaže zime od prosječne, snijegu se i dalje možemo nadati, premda ga se ne može s nekom velikom sigurnošću i prognozirati, za razliku od kiše, koje će sigurno biti u petak, gotovo pa u svim krajevima Lijepe Naše. Zahladit će, nerijetko i zagrmjeti, ali već u sljedećem tjednu ponovno će mnogima biti ugodno i u kratkim rukavima.

Podrobnije i pouzdanije ocjene uskoro će, napominje Zoran Vakula, iznijeti kolege klimatolozi i objaviti na http://meteo.hr/

Tekst je objavljen na www.hrt.hr, a tportal ga prenosi u suglasnosti s gospodinom Vakulom.