ANALIZA POLITIČKOG (NE)USPJEHA

Josipović se konačno probudio, ali debelo kasni

07.04.2015 u 13:00

Bionic
Reading

'Ivo Josipović konačno se probudio i svjestan je toga da treba kapitalizirati tih milijun glasača koji su glasovali za njega. Ipak kasni, i to dva, tri mjeseca', komentira politolog Anđelko Milardović namjeru Ive Josipovića da osnuje stranku. Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da Josipović ima šanse ući u Sabor te da igra pametniju igru od Mirele Holy

Milardović kritizira Josipovića jer je čekao nekoliko mjeseci od poraza na izborima do konkretiziranja budućeg političkog djelovanja. Kaže da je u strateškom smislu izgubio puno vremena te da je o alternativi trebao razmišljati još u siječnju.

'U proljeće osnivati stranku, to je moguće, ali kratkoća je prepreka; trebalo bi se raditi brzo, dolazi ljeto, tko će se baviti politikom. Smatram da je svakom tipu projekta potrebno određeno vrijeme i napor oko izgradnje i organizacije… On je sveučilišni profesor i treba znati da u maloj jedinici vremena ne možeš napraviti puno', poručuje politolog Milardović.

Josipovićeva ideja da osnuje stranku mu je u redu, no smatra da je realizacija upitna. 'To je neozbiljan projekt', poručuje. Osvrnuo se i na Josipovićevu najavu da će stranku stvarati s mladim i etabliranim ljudima. 'On igra na kartu oligarhijske strukture, moćnih slojeva društva. On je i sam kao takav pripadnik tog sloja, a ti moćnici proizveli su to stanje da mlada populacija odlazi iz zemlje. 'Mladi odlaze zbog toga što su im etablirani zatvorili vrata', smatra Milardović.


Pita se tko su ti etablirani, je li to Nikica Gabrić kojeg se često dovodilo u vezu s Josipovićem?! 'Gabrić je imao relativno dobar projekt koji je prokockao na elementarnoj razini jer kada se osnuje stranka ne ide se prvo na izbore za Europski parlament', kaže Milardović.

Politički analitičar Žarko Puhovski ističe da Josipović ima dovoljno vremena formirati stranku na nacionalnoj razini ako izbori budu krajem godine ili početkom sljedeće. Izborni uspjeh, kaže Puhovski, ovisi o koalicijskim partnerima. 'Sam će imati slabu šansu pogotovo ako budu dvije koalicije na ljevici, velika i mala', kaže. Josipovića vidi u izbornom braku s HNS-om, Čačićevim reformistima, laburistima, pa čak i s Milanom Bandićem.

Zvučna imena poput disidenata iz HDZ-a i SDP-a Josipoviću ne trebaju, jer on je ime. 'U svakom slučaju igra pametnije od Mirele Holy jer nije odbio suradnju s Milanovićem. Holy je ne baš pametno otpisala Milanovića', misli Puhovski.

S obzirom na to da je Josipović rekao kako ga suradnici nagovaraju da u ime stranke ugradi svoje ime, pitamo Puhovskog što o tome misli. 'Meni se to osobno ne sviđa, to je postmoderna varijanta, to se nekoć smatralo nedopuštenim. To ima smisla jedino kao jednokratan projekt', zaključuje.