GREBE PO UŠIMA

Kako je Bandić Milan nadmudrio abecedu

29.03.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Milan Bandić se dosjetio kako na glasačkom listiću svojoj stranci osigurati što bolju vidljivost. Prisilit će Državno izborno povjerenstvo da njegovu stranku, silom zakona abecednog reda, smjesti na sam vrh nepreglednog glasačkog listića. Ma koliko nam najnoviji populizam iz ćelije zagrebačkog gradonačelnika parao uši, od jučer on se zove Bandić Milan. Naviknite se!

Odmak od vlastitog identiteta u svrhu političkog cilja Milanu Bandiću nikad nije bio stran. O svojim uspjesima rado je govorio u trećem licu. Brendiranje vlastitog imena karakteristika je njegova političkog stila, ali do sada ga nismo čuli da kaže, naprimjer: ‘Bandić Milan je otvorio pipu fontane.’

Zbunio bi sebe, a potom i one koji ga trebaju čuti. Tako se, jednostavno, ne govori, a to je znao i zagrebački gradonačelnik, itekako vješt s riječima. Kako nam je samo bio blizak u dijalektima!

U miru ćelije vizualizirao je glasački listić za predstojeće izbore. Svi znamo da su glasački listići prekrcani strankama i strančicama, da je popis monoton, a uobičajeni način da ih se sistematizira je abecedni red.

Kad su u pitanju bili predsjednički izbori, Bandiću tu nije bio problem nadmašiti Vidoševića, Hebranga, Josipovića, sveukupno deset protukandidata. Po sili abecede, bio je broj jedan. No kad se radi o imenu stranke, Milan Bandić genijalno se dosjetio da ne smije zbuniti svoje glasače, dapače, kako im mora omogućiti da ga što prije nađu na listiću.

Ispravno je procijenio da bi se njegova novoosnovana stranka, najavljivana da će se zvati ‘Milan Bandić 365 - stranka rada i solidarnosti’, mogla naći daleko ispod konkurenata pa je odlučio kontra vlastitom brendu i hrvatskom pravopisu, okrenuti ime stranke u ‘Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti’.

Spreman odreći se vlastitog imena, Bandić Milan pokazuje da je spreman baš na sve, a takav će i bez stručnjaka u koje se zaklinjao na svojoj prošloj političkoj listi, teško omanuti. U ovom slučaju preslagivanja vlastitog imena zanemario je tek činjenicu da se prema hrvatskom pravopisu, u slučaju da se radi o inverziji, prezime i ime trebaju odvojiti zarezom.

No koliko je sklon slobodnom političkom stilu, pokazuje kad funkcionira iza rešetaka pa nema razloga da ga netko proziva zbog slobodnije jezične stilizacije. Planove da zasjedne na vrh listića mogu mu pomutiti tek stranke poput Abecede demokracije, Agende mladih demokrata i sličnih koji su i prije Bandića Milana odlučili igrati na kartu abecede, ali dosad im se nije baš isplatilo.