MILIJUN RAZLOGA

'Zatvaranje vode bilo je tek upozorenje...'

28.03.2015 u 14:13

Bionic
Reading

Belišćanski gradonačelnik Dinko Burić izjavio je u subotu da je jučerašnja obustava isporuke pitke vode Valpovu bila samo upozorenje zbog više od milijun kuna duga koji valpovačka tvrtka "Dvorac" ne želi platiti isporučitelju vode - belišćanskoj tvrtki "Hidrobel"

Kako istodobno "Dvorac" ne želi potpisati novi ugovor za isporuku vode, nema pravne osnove za nastavak isporuke, ustvrdio je Burić.

Odlukom belišćanske gradske tvrtke "Hidrobel" jučer je oko 15 sati za područje Valpova isključen dotok pitke vode. Nakon što su građani Valpova samonicijativno otvorili glavne ventile koji reguliraju dotok vode na gradskom području, opskrba je oko 20,30 sati ponovno uspostavljena.

Belišćansko Gradsko vijeće lani je povećalo cijenu vode, a u Valpovu su tu odluku smatrali neprihvatljivim te je pokrenut sudski postupak. Po nepravomoćnoj odluci osječkoga Trgovačkog suda, cijena vode nije se mogla jednostrano povisiti. U Belišću su pak smatrali da je zbog neplaćanja nastao veliki dug te nedavno zaprijetili obustavom isporuke vode.

Na konferenciji za novinare Burić je rekao da je ugovor s valpovačkom tvrtkom "Dvorac" raskinut u rujnu prošle godine te da im je bio ponuđeni novi koji nisu htjeli potpisati. Ali, u listopadu su na skupštini društva povećali cijenu vode za građane Valpova, koja je skuplja od one u Belišću, uz obrazloženje da je Belišće poskupilo cijenu vode, dodao je Burić.

Zbog dugotrajnog neplaćanja iz Valpova, tvrtka "Hidrobel" je prema vlasniku vodocrpilišta, tvrtki Duropack, nagomilala dug od 750 tisuća kuna, pa joj je poslana opomena pred ovrhu te je postojala opasnost da cijelom ovom području, a ne samo Valpovu, zaprijeti obustava pitke vode, upozorio je Burić.

S obzirom na to da je tvrtka "Duropack" u međuvremenu prodana engleskoj tvrtki DS Smith, Burić se pribojava da će, kada vlasnici iz Engleske preuzmu tvrtku i primijete dugovanja "Hidrobela", "istoga trenutka zatvoriti isporuku vode" i bez nje će onda ostati Belišće, Valpovo i općina Marijanci.

Jučerašnji potez bio je "krik upozorenja cijeloj Valpovštini da bi uskoro svi mogli ostati bez vode" te da su stvarni krivci za ovo saborski zastupnik Tomislav Ivić, valpovački gradonačelnik Leon Žulj i direktor tvrtke "Dvorac" Mate Pušić, tvrdi Burić.

Zapitao je gdje je, unatoč poskupljenju vode u Valpovu, nestalo više od milijun kuna koje "Dvorac" duguje "Hidrobelu" te traži da nadležne institucije DORH i Uskok provjere poslovanje "Dvorca". Javno je upitao jesu li točne neslužbene informacije da se novcem prikupljenim od građana saniraju dugovi grada Valpova i gradske tvrtke zadužene za gospodarenje otpadom.

Na ocjenu saborskog zastupnika HDZ-a Tomislava Ivića da je jučerašnja obustava vode Valpovu "hajdučki i razbojnički čin", belišćanski gradonačelnik i saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić je odgovorio: "Ako sam ja hajduk i razbojnik, onda je neplaćanje 'Hidrobelu' klasično banditsko ponašanje, dostojno 'divljeg zapada'".

Što se tiče belišćanske Gradske uprave, uvjerava Burić, Valpovo neće ostati bez vode i ovo je bilo "samo upozorenje".

Zamoljen da komentira odluku valpovačkoga Općinskog suda kojom se "Hidrobelu" zabranjuje obustava isporuke vode Valpovu, Burić je ustvrdio kako je sudska zabrana donesena temeljem lažne izjave tvrtke "Dvorac" da plaćaju "Hidrobelu" pitku vodu temeljem valjanog ugovora, a "prešutili su" da je ugovor raskinut u rujnu prošle godine. Po njegovim riječima, na isti je način obmanut i osječki Trgovački sud.

Burić je najavio je da će zbog jučerašnjih nasilnih otvaranja šahtova i ventila u Valpovu, koji su vlasništvo "Hidrobela", biti podignute kaznene prijave jer to smatra oštećivanjem imovine tvrtke.