SVE PO JUS-U

Radman skratio otkazni rok Elizabeti Gojan

27.03.2015 u 18:54

Bionic
Reading

HRT-ova novinarka i urednica Elizabeta Gojan preuzela je danas odluku o otkazu, koju je ravnatelj javnog TV servisa Goran Radman donio zbog verbalnog delikta i neovlaštenog istupanja u javnosti. Od izvora bliskih Elizabeti Gojan, tportal doznaje da joj je otkazni rok skraćen s četiri na dva mjeseca, jer joj se otkaz daje zbog povrede obveze iz radnog odnosa

Prema Kolektivnom ugovoru za radnike HRT-a, radniku kojem se Ugovor o radu otkazuje zbog povrede obveze iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika), ustvrđuje se prepolovljeni otkazni rok od onog koji bi mu pripao u redovitom postupku. S obzirom na godine staža i života Elizabete Gojan, redoviti otkazni rok iznosio bi četiri mjeseca.

Ni kao samohrana majka Elizabeta Gojan ne može računati na dodatnu zaštitu jer ta kategorija roditelja, kada je u pitanju otkazni rok, nije posebno zaštićena ni Zakonom o radu, niti internim pravilnikom HRT-a.

Protiv Radmanove odluke o otkazima Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić ustali su, između ostalih, brojni saborski zastupnici, predsjednica RH te hrvatske i međunarodne novinarske organizacije koje su najavile da će o tom slučaju obavijestiti Europsku komisiju, Vijeće Europe i Europsku uniju radiotelevizija (EBU).

Dugogodišnje novinarke i urednice HRT-a ostaju bez radnih mjesta jer su nakon prijenosa i emisije inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koju je vodila Elizabeta Gojan, u javnosti istupale bez odobrenja nadređenih i prekršile interna pravila HRT-a.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske upozoravaju da otkazi predstavljaju kršenje ustavnog prava novinara na istupanje u javnosti i slobodno izražavanje stajališta, uz ocjenu kako je to 'završni čin zatiranja prava na slobodu govora i javne riječi koja se 2015. odvija na HRT-u'. Zbog toga su zatražili izmjene dijelova HRT-ova Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje i Općih pravila o radu ponašanja zaposlenika.