SMJENA BEZ OBRAZLOŽENJA

Martina Dalić nahvalila Sandru Švaljek

27.03.2015 u 11:57

Bionic
Reading

Iako gradonačelnik Zagreba Milan Bandić formalno nije dužan obrazložiti promjenu odluke o zamjenici koja obavlja funkciju gradonačelnika dok se on nalazi u Remetincu, ekonomistica i saborska zastupnica Martina Dalić poručila je u svom blogu da se radi o javnim osobama i javnom poslu te nju, kao stanovnicu Zagreba, jako zanimaju obrazloženje i razlozi ovakve promjene

Što je to Sandra Švaljek, vodeći Zagreb proteklih pet mjeseci, tako loše učinila da je gradonačelnik iz pritvora odlučio intervenirati? To pitanje za Martinu Dalić posebno je intrigantno zato jer je Bandić vrlo često isticao kako je, upravo zbog njezine stručnosti, zamolio Švaljek da sudjeluje na izborima kao njegova zamjenica. Pritom je vrlo često isticao njezinu stručnost u proteklih godinu i pol.

Dalić tvrdi da je Švaljek obavljala gradonačelnički posao 'uz puno manje osobne nametljivosti od samog gospodina Bandića' i 'nije baš odavala dojam da joj je glavni cilj 'izgurati' gospodina Bandića'.

Iako je odlukom Vlade o snižavanju poreza na dohodak Grad Zagreb, po riječima pročelnika za financije, ostao bez više od 700 milijuna kuna prihoda u 2015, u izradi proračuna za 2015. zamjenica je nastavila gradonačelnikovu politiku uravnoteženog gradskog proračuna iz 2014. Posljedično, rashodi su smanjeni za više od 600 milijuna kuna ili 6,6 posto.

'Samo za usporedbu, kada bi državni proračun smanjio rashode za 6,6 posto, to bi značilo smanjivanje državnog proračuna za 7,6 milijardi kuna i deficit bi se više nego prepolovio (!)', upozorava Dalić.

Bit fiskalne prilagodbe

Uravnoteženim proračunom za 2015, navodi ekonomistica, Zagreb je zaštićen od rasta duga, a zato što je to obavljeno smanjivanjem rashoda njegovi stanovnici izbjegli su povećanje gradskih nameta. Po njoj, to je sasvim primjereno ekonomskim okolnostima, na tragu proračunske politike koju je prethodno uspostavio gradonačelnik Bandić i sasvim sukladno stručnoj reputaciji Sandre Švaljek.

'Naravno, nekim su proračunskim korisnicima sredstva smanjena. Ali to je bit fiskalne prilagodbe o kojoj mnogi vole govoriti i za nju se verbalno zalagati', ističe Dalić.

Nadalje, 'sasvim neuobičajeno za naše političke prilike', Švaljek je odlučila raspisati javni natječaj za Upravu Zagrebačkog holdinga, što je 'odlična stručna reakcija' kojoj Martina Dalić ne nalazi političku manu.

'Jer stanovnicima Zagreba se otvara prilika da uživaju koristi koje mogu nastati od upravljanja Holdingom uz visoke menadžerske standarde, a koje bi se trebale vidjeti u jeftinijim i boljim uslugama Holdinga. To svi želimo, iako imam dojam da je baš ovaj potez najviše razljutio gradonačelnika. Štoviše, nekih većih primjedaba na ishod natječaja nije bilo, što je samo po sebi već uspjeh.'

Hrvatskoj političkoj kuhinji potrebni su novi sastojci

Dalić ocjenjuje da je Švaljek 'dala brojne dokaze o spremnosti i sposobnosti za stručno vođenje Grada na korist nas, njegovih stanovnika' i pita se je li to za gradonačelnika Bandića možda bilo previše.

Njezin je osjećaj da je najveći problem za Bandića bio taj što je Švaljek pokazala da ima svoju volju i stavove te se čini da nije bila poslušna ili barem ne dovoljno.

'Primjer dr.sc. Sandre Švaljek pokazuje još nešto. Pokazuje, da slikovito rečeno, u hrvatskoj političkoj kuhinji nije moguće skuhati jestivo i ukusno jelo od starih i ustajalih sastojaka, tek uz dodatak malo novih mirodija. Za ukusno i jestivo jelo potrebni su pretežito novi i svježi sastojci. Sandra, može li se naći potrebna količina novih sastojaka?', zaključuje Martina Dalić.

Cijeli blog možete pročitati ovdje