MINISTAR UPRAVE BAUK

'Zakonski gledano, svejedno je mijenja li Bandića Švaljek ili Kusin'

11.03.2015 u 19:28

Bionic
Reading

Gostujući u Dnevniku HTV-a, ministar uprave Arsen Bauk izjavio je kako je zamjenica Milana Bandića Sandra Švaljek po zakonu i dalje v.d. gradonačelnice Zagreba te da može potpisivati sve potrebne dokumente. Bandić pak ima mogućnost promijeniti svoju odluku i umjesto Švaljek na vodeću poziciju u Gradu imenovati Vesnu Kusin

Nakon jučerašnje pravne zavrzlame, tijekom koje je gradonačelnik Milan Bandić prvo vraćen na dužnost, a onda poslan u Remetinec po tri nove točke optužbe, među kojima je i utjecanje na svjedoke, pokrenula se javna rasprava o pravnoj sivoj zoni koju je sve to izazvalo. Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, koja je po Bandićevoj odluci preuzela upravljanje Gradom nakon što mu je to zabranio sud, danas je izjavila kako je prestala potpisivati dokumente i donositi odluke te se obratila Ministarstvu uprave za stručno mišljenje.

Ministar uprave Arsen Bauk je za Dnevnik HTV-a izjavio kako je dobio upit oko četiri sata poslijepodne te će sutra odgovoriti kako je Sandra Švaljek i dalje zadužena za upravljanje Gradom Zagrebom, po prvotnoj odluci Milana Bandića od 19. listopada. Bandić je pak u mogućnosti promijeniti tu odluku u skladu sa Statutom Grada Zagreba te može, umjesto Švaljek, imenovati Vesnu Kusin na čelo Grada. Sve dok to ne učini, Sandra Švaljek ima punu zakonsku moć i ovlasti upravljati Zagrebom te potpisivati sve potrebne papire, istaknuo je ministar Bauk.
Još je dodao kako zakon nije pisan da bi rješavao političke prijepore između gradonačelnika i njegovih zamjenika, ali da postoji jasna linija upravljanja i pravila za ovakvu situaciju.