KLUB NEZAVISNIH LJEVIČARA

Vukšićev i Linićev saborski klub dobio novo ime

10.03.2015 u 09:25

Bionic
Reading

Iako već nekoliko mjeseci nastupaju u ime zajedničkog kluba zastupnika u Saboru, nezavisni zastupnici Branko Vukšić i Slavko Linić odlučili su 'rebrandirati' klub, ali i dovesti novog člana - odnedavno nezavisnog Nikolu Vuljanića

Nezavisni zastupnici Branko Vukšić, Slavko Linić, Nikola Vuljanić te predstavnik BDSH, odnosno bošnjačke manjine Nedžad Hodžić ubuduće će u Saboru nastupati zajedno kao Klub nezavisnih ljevičara. Iako nisu povezani stranačkom pripadnošću, veže ih to što svi predstavljaju ljevicu u raznim formama i oblicima.

I do sada su Vukšić, Linić i Hodžić bili u zajedničkom klubu i nastupali pod imenom Klub nezavisnih zastupnika Branka Vukšića i Slavka Linića te zastupnika BDSH Nedžada Hodžića. Sada su u svoje redove doveli Nikolu Vuljanića, koji je nedavno napustio Hrvatske laburiste, te su uz to promijenili ime.

Podsjetimo, trojac Vukšić-Linić-Hodžić osnovao je klub zastupnika sredinom rujna prošle godine, i to netom nakon što je Vukšić napustio Hrvatske laburiste. Nekoliko mjeseci ranije, točnije u lipnju, bez stranke je ostao i Slavko Linić jer je izbačen iz SDP-a.

Prema saborskom Poslovniku, za osnivanje kluba zastupnika potrebna su najmanje tri zastupnika. Većina nezavisnih u potrazi je za kolegama s kojima može osnovati klub zbog pogodnosti koje to donosi. Naime klubovi zastupnika dobivaju prostorije u samoj zgradi Sabora na Markovom trgu te imaju pravo zaposliti jednog službenika na poslovima tajnika kluba na teret sredstava Sabora.

Uz to, predstavnici klubova u raspravi imaju prednost govoriti te, za razliku od zastupnika koji u pojedinačnoj raspravi mogu govoriti 10 minuta, zastupnici u ime kluba mogu govoriti 15 minuta.