HDZ O RASTU

Iz recesije ćemo izaći kad BDP bude rastao nekoliko kvartala uzastopce

27.02.2015 u 16:28

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić izjavio je u petak da rast BDP-a nije posljedica strukturnih reformi već oporavka zemalja u EU koji su najvažniji hrvatski trgovački partneri

Ćorića veseli činjenica da je hrvatski izvozni sektor u četvrtom kvartalu prošle godine zabilježio rast i da su izvoznici generirali rast BDP-a za 0,3 posto. No, upozorio je i da istovremeno padaju sve komponente domaće potražnje. Osobna potrošnja u zadnjem kvartalu prošle godine pala je za daljnjih 0,6 posto, državna potrošnja za 0,5 posto a investicije su u odnosu na zadnji kvartal 2013. pale za 3,7 posto, dodao je.

"To svjedoči da je rast izvoza i porast ekonomske aktivnosti posljedica oporavka zemalja u okruženju i članica EU-a, a nikako posljedica strukturnih reformi kojima u zadnje tri godine ne svjedočimo", rekao je Ćorić na konferenciji za novinare komentiravši rast BDP-a u četvrtom tromjesečju prošle godine za 0,3 posto.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju 2014. za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je njegov prvi rast nakon pada 12 kvartala zaredom,

Na pitanje govori li taj mali rast BDP-a da zemlja izlazi iz recesije, Ćorić je rekao da se o tome ne može govoriti dok ne budemo imali nekoliko uzastopnih kvartala rasta BDP-a.

Upozorio je da je, neovisno o fiskalnim pokazateljima, Hrvatska ekonomija sve slabija te je u prošloj godini zabilježila najveći deficit u EU, a naša stopa rasta javnog duga u odnosu na BDP je i projicirano najveća u prošloj, ovoj i idućoj godini.

"Ogroman problem je da je Hrvatska nakon dugo vremena zabilježila najmanji broj zaposlenih koji je pao na manje od 1,3 milijuna", istaknuo je.

Upitan kako gleda na mogući plan Vlade da 51 posto tvrtke koja upravlja autocestama HAC-ONC ponudi mirovinskim fondovima, zapolenicima i građanima, Ćorić je odgovorio da se radi o još jednoj nedozreloj ideji koja je nemušto iskomunicirana s javnošću.

"Vlada čini sve kako bi zaobišla volju građana koji su potpisali referendumsku inicijativu protiv monetizacije autocesta", kazao je.