MALO MORGEN

HDZ: Radmanu dva tjedna da otkrije plaće vodećih HRT-ovaca

27.02.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Smiju li se tajiti iznosi plaća zaposlenika HRT-a? Ne, ako se pita saborske zastupnike koji su se za vrijeme rasprave o izvješćima o poslovanju i radu HRT-a za 2013. godinu obrušili na javnu televiziju, ogorčeni time što ne mogu znati visine plaća djelatnika te javne ustanove kojoj nalaze mnoge zamjerke. Ipak, tijela javne vlasti, pa tako i HRT, imaju pravo uskratiti pristup informaciji o plaćama onoliko koliko se time štite zakonom zaštićeni osobni podaci

Velik interes za plaće na HRT-u iskazali su uglavnom saborski zastupnici iz redova oporbe, predvođeni HDZ-om koji je, kako doznajemo od bivšeg ministra kulture Jasena Mesića, današnjem očekivanom glasovanju u Saboru o izvješću o poslovanju HRT-a želio pridružiti i zaključak kojim se ravnatelj HRT-a Goran Radman obvezuje u roku od dva tjedna dostaviti iznose plaća vodećih ljudi javne TV. Takav zaključak nije se, međutim, ni mogao ponuditi sabornicima jer je danas u potpunosti preskočeno glasovanje o izvješću o poslovanju HRT-a, iako je rasprava zaključena jučer. To je prilično začudilo zastupnika Mesića koji prethodno nije htio procjenjivati koliki su izgledi da se takav HDZ-ov zaključak prihvati u Saboru.

'Činjenica je da se radi o javnom novcu hrvatskih građana i da građani imaju pravo znati i koliko iznose plaće. Osobno, da me netko prozove u saborskoj raspravi kao što su jučer bili prozvani gospodin Radman i njegovi suradnici da kažu koliko iznose njihove plaće, odmah bih to učinio i ne bih se skrivao iza nikakvih opravdanja i izlika', rekao je Mesić.

Inače, nema govora ni o kakvom približavanju HDZ-a i SDP-a po pitanju HRT-a, poručio je Mesić dodajući da će se to vidjeti i prilikom glasovanja o (ne)prihvaćanju izvješća o poslovanju javne televizije, kad god to bilo. 'SDP i partneri iz Kukuriku koalicije srušili su i promijenili Zakon o HRT-u iz 2010. koji je predviđao da se ravnatelj i članovi Programskog i Nadzornog odbora biraju na temelju političkog konsenzusa. Zakon vladajuće koalicije smatramo neprihvatljivim. Ovakav kakav jest, on odgovara stranci na vlasti jer joj omogućuje direktnu kontrolu nad javnim medijskim servisom', rekao je Mesić.

HRT mora otkriti plaće? Malo morgen

Agencija za zaštitu osobnih podataka svojedobno je na pitanje može li plaća djelatnika u javnim institucijama biti tajna, što je problematizirao GONG, odgovorila da se plaća isplaćena iz državnog proračuna ili sredstava lokalne samouprave može smatrati javnim podatkom samo u dijelu koji ne obuhvaća osobne korekcije koje nedvojbeno utječu na krajnji iznos plaće, a odnose se izričito na konkretnu fizičku osobu (osobni odbitak za uzdržavane članove obitelji, porezne olakšice, razne obustave na plaću – krediti, alimentacije, članarine i dr.).

Drugim riječima, javnost ima pravo znati iznos koeficijenta složenosti i iznos osnovice za konkretno radno mjesto, ali ne i 'skup podataka od kojih se sastoji osobna korekcija i koji se odnosi na konkretnu fizičku osobu' jer se ondje nalaze osobni podaci - osim ako to nije propisano zakonom ili za to ne postoji privola ispitanika. Osobne korekcije mogu se, primjerice, odnositi i na djecu zaposlenika, kao i još niz faktora kojima tajnost osobnih podataka pobjeđuje u borbi s pravom na pristup informacijama.
Od HRT-a bi se tako mogli dobiti koeficijenti za određena radna mjesta te na temelju osnovice izračunati okvirnu bruto plaću pojedinih djelatnika, no njihove je neto plaće praktički nemoguće utvrditi - osim ako ih nisu sami voljni podijeliti sa zainteresiranom javnošću. 

Podsjetimo, Radman je krajem siječnja ukinuo odluke iz 2009. kojima su plaće rukovodećih struktura na Prisavlju bile limitirane na 17 tisuća kuna.