PROŠLA RECESIJA

Stop štednji: Plaće šefovima HRT-a mogu rasti!

05.02.2015 u 06:52

Bionic
Reading

Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a, donio je 26. siječnja odluku kojom je ukinuo dvije odluke iz 2009. o plaći rukovodećih struktura kojima su plaće na Prisavlju bile limitirane na maksimalno 17 tisuća kuna sukladno odluci Vlade Jadranke Kosor

Na ovaj način plaće rukovoditelja na HRT-u ubuduće bi s maksimalnih 17.000 mogle rasti, neslužbeno doznajemo, do 26.000 kuna. Razlozi za ukidanje Odluka iz kolovoza i rujna 2009., koje je potpisao tadašnji ravnatelj Vanja Sutlić, navodno su sudske tužbe koje je pokrenuo dio zaposlenika HRT- a protiv kuće smatrajući da HRT nije bio podložan odluci Vlade.

U srpnju 2009., Vlada Jadranke Kosor donijela je, u sklopu mjera štednje, odluku prema kojoj se predsjednicima Uprava i članova trgovačkih društava u vlasništvu države plaće limitiraju. Odluka je u nekoliko navrata produljivana i za Vlade Zorana Milanovića, mijenjale su se pojedine stavke, ali nikad nije ukinuta.

Kako su oni koji su tužili smatrali da HRT ne spada u trgovačko društvo već u javnu ustanovu, podignuli su tužbu protiv kuće.

Vanja Sutlić, ravnatelj HRT-a u vrijeme donošenja odluke Vlade, kaže kako nema dileme da su krajem siječnja ukinute odluke one koje je on donio 2009. Upitan zašto je donio odluke iako HRT nije trgovačko društvo, ističe da je tadašnja Uprava HRT-a od Vlade tražila i dobila popis svih onih na koje se ona odnosila.

'Bilo je na toj listi 50-60 poduzeća, ustanova… između ostalih i HRT. Pokušajte zamisliti što bi se dogodilo da je HRT odbio donijeti antirecesijsku mjeru. Cijela javnost okrenula bi se protiv smatrajući da se borimo za svoje plaće, a ne za HRT', kazao je Sutlić.

Iako smo od HRT-a pokušali doznati o kojem se broju tužbi radi i kojem bi broju rukovoditelja plaća sada trebali narasti te zašto je Ravnateljstvo kuće odlučilo donijeti ovakvu odluku, odgovor nismo dobili.