VELIKI POŽAR U DRAVI INTERNATIONAL

Kako su vatrogasci spasili biznis Bedeu, Gopcu i Vukojeviću

26.02.2015 u 15:13

  • +2

Osijek: Veliki broj vatrogasaca gasi požar u jednoj od hala tvrtke Drava International

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Veliki požar koji je sinoć progutao sjeverni dio treće proizvodne hale Drave International ipak nije prouzročio toliku štetu koliko se isprva činilo zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca. Najveći je problem to što će proizvodnja plastičnog programa tvrtke u vlasništvu Zvonka Bedea, Zoran Gopca i Višeslava Vukojevića stajati nekoliko dana, a njezina je dnevna vrijednost veća od 1,2 milijuna kuna

Poslovni partneri Drave International cijelo se prijepodne raspituju o posljedicama požara na daljnju isporuku narudžbi, no iz Uprave najvećeg domaćeg oporabitelja pet ambalaže i proizvođača plastičnih folija, vrećica, epruveta za proizvodnju boca i plitica za ugostiteljstvo te sintetičkog dizela iz plastičnog otpada, uvjeravaju ih da će ispuniti sve ugovorne obveze i proizvodnju obnoviti za nekoliko dana.

U požaru su stradala 34 aluminijska spremnika kapaciteta po tisuću litara u kojima je, tvrdilo se sinoć, izgorjelo desetak tona dizela. No Zvonko Bede, većinski vlasnik i direktor Drave International, danas kaže da je u pitanju znatno manja količina. Zahvalan je vatrogascima na brzoj intervenciji i profesionalno obavljenom poslu, jer su spriječili širenje plamena na ostale proizvodne hale gdje su smješteni strojevi i tehnologija u vrijednosti od više desetina milijuna eura.

U požaru je izgorio i ventilacijski sustav na krovu hale te V.I.P.-ov odašiljač. Vatra je krenula iz dijela gdje je smješten generator starog tipa koji je proizvodio električnu energiju iz sintetičkog dizela za potrebe proizvodnje.

'Još nismo precizno utvrdili je li požar prouzročilo curenje goriva iz cijevi generatora ili su se prvo zapalile električne instalacije, no radnici su se na vrijeme sklonili od velike vrućine i gustog dima pa nije bilo ozlijeđenih. Potrošili smo 1.200 litara smjese za protupožarnu pjenu, što je količina primjerena gašenju požara na cisterni s gorivom. U sinoćnjoj intervenciji sudjelovala su 24 profesionalna i 20 dobrovoljnih vatrogasca s devet vozila', rekao nam je Boris Banjan, zapovjednik osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe. Ostaci pjene još se bijele poput snijega u izgorjelom i napola srušenom dijelu hale i oko nje.

Već su angažirane i tvrtke za uklanjanje i odvoz izgorjelog materijala te obnovu hale, jer će se dobar dio nje morati srušiti i ponovno izgraditi. Bede procjenjuje da će šteta od požara iznositi nekoliko stotina tisuća kuna, što će pokriti osiguravajuće društvo.

Međutim, puno ga više zabrinjava zastoj u proizvodnji. Jutros je intervenirao u HEP-u da Dravi International ponovno pusti električnu energiju, sinoć isključenu zbog požara, kako bi se što prije nastavila proizvodnja.

Drava International jedan je od najvećih izvoznika u istočnom dijelu Hrvatske i najveća tvrtka za reciklažu plastičnog otpada u zemlji. U vlasništvu je trojice partnera, pa Osječanin Zvonko Bede ima 65 posto, dok Zagrepčani Zoran Gobac i Višeslav Vukojević drže svaki po 17,5 posto dionica. Zapošljava približno 450 ljudi i godišnje ostvaruje više od 300 milijuna kuna prihoda, od čega dvije trećine na tržištu Zapadne Europe.