U IME OBITELJI

'USKOK vrši pritisak na Grad i na aktiviste'

25.02.2015 u 14:17

Bionic
Reading

Građanska inicijativa U ime obitelji na današnjoj je konferenciji za novinare ustvrdila da je USKOK pokretanjem procesa protiv Grada Zagreba i Milana Bandića zbog financiranja letaka i dodjele štandova za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' izvršila pritisak na Grad te da je riječ o zloporabi državnih institucija kako bi se zastrašilo građanske aktiviste

'Smatramo da je USKOK izdvajanjem inicijative U ime obitelji između drugih inicijativa i udruga koje je Grad Zagreb financirao u tijeku protekle godine, ustvari vršio pritisak na Grad Zagreb vezan uz pomoć građanima Grada Zagreba te da predstavlja zloupotrebu državnih institucija kao metode da bi se vršio politički pritisak na građanske aktiviste', rekla je Željka Markić, članica organizacijskoga odbora inicijative.

'Ono što nije standardno u postupku jest to da USKOK tri dana nakon što se pokrene građanska inicijativa, dva dana nakon što se objavi da je Grad preuzeo pokroviteljstvo nad nekom inicijativom, traži dokument je li Grad donio odluku o pokroviteljstvu, temeljem kojih ovlasti i koji je novčani iznos doznačen', kaže Markić.


Dodaje da je izdvajanje jedne skupine dokaz da nisu svi jednaki pred zakonom te smatraju da se radi o zloupotrebi državnih institucija kao metodi pritiska na one s kojima se aktualna politička vlast ne slaže.
Markić je objasnila da se radi o velikom problemu jer je nedavno u jednim dnevnim novinama izašao dio njezina iskaza koji je dala u USKOK-u, u pogrešnom kontekstu, napomenuvši kako su svi potpisali izjavu o neiznošenju činjenica o iskazu u javnost što nije nitko iz inicijative radio. 'To znači da su iz USKOK-a dostavljene informacije o iskazima medijima', zaključila je dodavši kako postoji velik problem ako USKOK služi kao produžena ruka politike.

Podsjetili su da su početkom rujna 2014. pozvali sve gradonačelnike da pomognu svojim volonterima U ime obitelji u pripremi izjašnjavanja građana 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' dodjelom besplatnih štandova, tiskanjem edukativnih letaka i plakata, besplatnom dodjelom promidžbenog prostora u vlasništvu gradova. 'Grad Zagreb tomu se odazvao te je 19. rujna donesen Zaključak o prihvaćanju pokroviteljstva nad inicijativom', stoji u priopćenju.

Odvjetnik inicijative Krešimir Planinić rekao je kako je već na samom početku izjašnjavanja građana, 22. rujna 2014. inicijativa izvijestila medije i javnost da je Grad Zagreb na zamolbu odgovorio te je pomogao u tiskanju letaka koji su podijeljeni građanima te ustupanjem štandova na kojima su se građani izjašnjavali o potrebi raspisivanja referenduma.

'Čudno je i nelogično da samo tri dana nakon početka prikupljanja potpisa, 24. rujna 2014. USKOK od Grada Zagreba navodno traži objašnjenje o pokroviteljstvu i time takvo pokroviteljstvo obeshrabruje', naglašava Planinić.

Dodaje da su nakon uhićenja Milana Bandića inicijativi počeli pristizati računi za usluge koje nije naručila. U prosincu je stigao i račun za tiskanje letaka; 12. siječnja U ime obitelji Gradu šalje dopis sa svim računima, a USKOK 11 dana kasnije od zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek traži da im dostavi svoj odgovor Inicijativi.

'Time je očigledno sugerirao zamjenici gradonačelnika da odbije zahtjev za plaćanjem računa, koje bi po Zaključku o pokroviteljstvu Grad trebao platiti', kaže Planinić. Negativni odgovor od dogradonačelnice Švaljek inicijativa U ime obitelji primila je 30. siječnja ove godine, a početkom veljače tražili su sastanak sa Švaljek da im obrazloži iz kojeg je razloga postupanje Grada Zagreba protivno samom Zaključku i dosadašnjem financiranju drugih događaja. Odgovor nisu dobili.