NASTUP NEAKTIVNOG POLITIČARA

Sanader odbio molbu za razgovor s novinarima

25.09.2009 u 22:43

Bionic
Reading

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je u New Yorku sudjelovao na godišnjoj konferenciji Globalnog summita kreativnog čelništva (GCLS), multidisciplinarnog foruma koji organizira neprofitna međunarodna Zaklada Louise Blouine, u suradnji s UN-om

NEW YORK - Trodnevni skup, organiziran u vrijeme održavanja 64. zasjedanja Opće skupštine UN-a, okupio je oko 120 državnika, znanstvenika, poslovnih čelnika i umjetnika, koji su sudjelovali u više rasprava o izazovima i prilikama što ih donosi globalizacija na lokalnoj i svjetskoj razini.

Geopolitika i geoekonomika Bliskog istoka, Kultura izvan granica i Globalni mediji, bile su vodeće teme ovogodišnje konferencije GCLS-a.

Ivo Sanader sudjelovao je na okruglom stolu "Inovacije, poduzetništvo i nacionalna konkurentnost u globalnom dobu", zajedno s aktualnim finskim premijerom Mattijem Vanhanenom, zamjenikom glavnog tajnika OECD-a Aartom de Geusom, profesorom sa sveučilišta Princetona Ericom Maskinom, osnivačem savjetodavne tvrtke 24/7 Innovation Stephenom Shapirom i s Louise Blouine, čelnicom zaklade koja nosi njezino ime.

Sanader je govorio o iskustvima Hrvatske u provedbi reforma od 1995. do danas, uključivo reforme u školstvu, javnoj upravi, poreznoj politici, pravosuđu i drugim područjima u prilagodbi uvjetima za člansto u Europskoj uniji. Spomenuo je i borbu protiv korupcije te jačanje pravne države kao dio stalnih napora za europski preustroj zemlje.

Istaknuo je kako je njegov preteča, pokojni premijer Ivica Račan, započeo reforme na putu u EU, te da ih njegova nasljednica, premijerka Jadranka Kosor, uspješno nastavlja.

Sanader je govorio o stalnom napretku Hrvatske prema mjerilima EU-a te o uspješnoj kampanji za članstvo u NATO-u, ostvareno ove godine.

Hrvatsko iskustvo pokazuje da se bez ulaska u euroatlantske intergacije ne može osigurati povoljno financiranje, ulaganja i kapital, te biti u ravnoporavnu položaju sa zemljama u okružu, naglasio je bivši hrvatski premijer.

Kod Sanaderova je predstavljanja u uvodu rasprave istaknuta njegova važna uloga u razvoju Hrvatske, a finski premijer Vanghanen u svom je istupu kazao da Sanaderov golem osobni angažman u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom i u provedbi reforma nužnih za članstvo pokazuje kolika je važnost uloge čelnika u takvim ključnim procesima.

Louise Blouin je nakon rasprave izjavila za Hinu da je Sanader na okruglom stolu bio "sjajan, kao i uvijek", podsjetivši da je sudjelovao i prošle godine te da je od tada zaklada s njim u stalnoj vezi. Poziv za sudjelovanja na ovogodišnjem skupu upućen mu je prije ostavke na dužnost premijera, dodala je.

"On je uvjerljiv, discipliniran i snažno vjeruje u Hrvatsku u Europskoj uniji, i vjeruje u bolji svijet", kazala je Blouin.

"Mislim da je Sanader dao velik doprinos i nastavit će pridonositi ili unutar zaklade ili privatnog poduzetništva. To je velik korak naprijed za istočnu Europu, a on jako vjeruje u istočnu Europu", dodala je Blouin, ne iznoseći druge pojedinosti.

Sanader je odbio molbu za razgovor s hrvatskim novinarima, nazočnim na skupu u newyorškom Metropolitan klubu, rekavši da više nije u aktivnoj politici pa ne treba davati izjave. Hrvatski novinari su u New Yorku pratili aktivnosti hrvatskog izaslanstva na 64. godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Blouin je vlasnica Globalne medijske i izdavačke kuće specijalizirane za umjetnost i kulturu. Izdaje oko 130 naslova na godinu, ukjučivo vodiče za najpoznatije muzeje i galerije.