ZAGREB ODGOVARA BEOGRADU

'Srbija nije u poziciji ocjenjivati hrvatsko pravosuđe'

03.01.2015 u 18:10

Bionic
Reading

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa smatra da Srbija nije u poziciji procjenjivati hrvatsko pravosuđe

Tako je Ministarstvo pravosuđa odgovorilo Srbiji na pismo koje je njihov ministar pravde poslao australskim vlastima - moleći da ne dopuste izručenje Dragana Vasiljkovića našoj zemlji - koji se traži zbog zločina počinjenih u Domovinskom ratu. Srbija strahuje da Vasiljković u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje pa mu je spremna suditi sama.

Srpska strana nije, po mome mišljenju, u poziciji niti podcjenjivati, a kamoli ocjenjivati hrvatsko pravosuđe. Mi smo sada u poziciji da kao članica Europske unije procjenjujemo srpsko pravosuđe, rekao je Ivan Crnčec, pomoćnik ministra pravosuđa.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, nakon rata vratio se u Australiji gdje je živio kao slobodan čovjek sve do uhićenja 2006. na osnovi hrvatske tjeralice. Spreman sam se na sve kladiti da nema nikakve šanse da me ova vlada izruči, izjavio je Vasiljković.

No bez obzira na njegovu samouvjerenost, australske vlasti ubrzo su ga uhitile i započele s ekstradicijom, no Vasiljković se nije olako predavao. Žalio se i pobijao presude, a 2009. je uspio ishoditi i puštanje na slobodu. Hrvatska ga tereti za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, kao i napade na civile tijekom '91. i '92. u okupiranim dijelovima. Kapetan Dragan je zapovijedao zloglasnim Crvenim beretkama, poznatijim kao Knindže.

Nakon kratkog izleta na slobodu Vasiljković je 2010. ponovno uhićen. Sve su mu žalbe odbijene i preostaje mu jedino žalba Vrhovnom sudu Australije. No srbijanski ministar Nikola Selaković misli da Vasiljković u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje. Selaković je poručio australskom kolegi Michaelu Keenanu kako je u sličnim postupcima u Hrvatskoj do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja ljudskih prava.