tjelesna spremnost

Otvoreno 8. natjecanje pripadnika Oružanih snaga

07.11.2023 u 10:25

Bionic
Reading

Na 8. natjecanju pripadnika Oružanih snaga RH i sastavnica domovinske sigurnosti pod nazivom "Izazov tjelesne spremnosti - VIRIBUS UNITIS", koje je u utorak svečano otvoreno u vojarni "1. Hrvatski gardijski zbor", sudjeluje 55 natjecatelja, a ove godine ima i međunarodni karakter.

Dvodnevno natjecanje u vojarni na zagrebačkom Tuškancu održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, a kao izaslanik Zorana Milanovića otvorio ga je predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić koji je naglasio da odaziv na natjecanje iz godine u godinu pokazuje koliko je cijenjeno.

Tu ste, dodao je, s jedne strane da pokažete koliko ste spremni, a s druge strane da pokažete jedan duh koji vlada, jer danas-sutra ako zatreba, priskočit ćete u pomoć ljudima kao dio sustava domovinske sigurnosti.

Ove se godine natječu 44 muškarca i 11 žena, a tri su natjecatelja iz Kosova. Uz pripadnike Hrvatske vojske, sudjeluju i pripadnici MUP-a, Ministarstva pravosuđa i uprave te Hrvatske vatrogasne zajednice, a snage će odmjeriti pojedinačno u četiri muške i jednoj ženskoj kategoriji.

  • +15
Otvoreno 8. natjecanje pripadnika Oružanih snaga Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

 "Viribus unitis"- zajedničkim snagama, službeno je geslo Zapovjedništva specijalnih snaga OS RH koje je kroz preustroj preuzeto iz "ponosnih i slavnih vremena" 1. Hrvatskog gardijskog zdruga i specijalnih postrojbi Glavnog stožera.

Natjecanjem se kroz to geslo želi potaknuti druženje i zajedništvo, međusobnu potporu i uvažavanje u Oružanim snagama i drugim sastavnicama koje uz vojsku doprinose izgradnji sustava domovinske sigurnosti.

Cilj je natjecanja promicanje bavljenja sportskim aktivnostima pripadnika Oružanih snaga i sustava domovinske sigurnosti, poticanje zdravog natjecateljskog duha te razvijanje osobina poput upornosti, dosljednosti, izdržljivosti, motivacije i posvećenosti cilju kako bi ih se primijenilo u obavljanju svakodnevnih zadaća.

Organizira se u znak sjećanja na hrvatskog viteza, časničkog namjesnika Antu Malića koji je poginuo 26. lipnja 1995. godine u 22. godini tijekom operacije "Skok 2".

Bio je pripadnik 3. gardijske padobranske bojne 1. Hrvatskog gardijskog zdruga i veliki poznavatelj borilačkih sportova i vještina. Trerenirao je boks, karate i jiu-jitsu u kojem je bio nositelj crnog pojasa.