NADBISKUP DEVČIĆ

'I danas ima pokušaja ušutkavanja Krista'

25.12.2014 u 14:57

Bionic
Reading

Riječki nadbiskup Ivan Devčić je u propovijedi na središnjemu božićnom misnom slavlju u riječkoj katedrali sv. Vida istaknuo da 'i danas ima pokušaja kojima je cilj ušutkati Krista i ukloniti ga iz javnog i privatnog života'

'Ali to ušutkavanje i uklanjanje ne provode samo oni koji ga iz bilo kojeg razloga svjesno odbacuju, nego to činimo i mi vjernici ako ne živimo u skladu s onim što vjerujemo', rekao je Devčić.

Nadbiskup je istaknuo da svako ljudsko postupanje koje nije u skladu s Božjim zapovijedima znači uklanjanje Boga iz vlastitog života, a posredno i iz života drugih, jer ih 'svojim ponašanjem sablažnjavamo i tako im priječimo put do njega'.

'ao primjer možemo uzeti roditelje koji djecu daju krstiti, upisuju ih na vjeronauk, traže za njih prvu sv. pričest i krizmu, a osobno niti mole, niti sudjeluju na euharistijskim slavljima, čak ni o blagdanima kao što su Božić i Uskrs. Takvi su roditelji više zapreka nego pomoć svojoj djeci na putu do vjere u Boga, jer sami ne žive ono što od djece traže', rekao je te poručio: 'Sve što činimo, nema posljedice samo za nas, nego i za sve oko nas, dobra djela dobre, loša djela loše posljedice'.

Nadbiskup Devčić je istaknuo kako nije dosta da se vjernici samo zovu i priznaju kršćanima, jer 'Bog traži da to budemo i životom'.

'Samo se u stvarnosti, u redovnom životu može vidjeti tko smo i što smo. Stvarni naš život u obitelji, na poslu, na ulici, u javnosti, to je mjesto gdje se pokazuje i dokazuje naša kršćanska vjerodostojnost, naša ljubav i poslušnost prema Bogu i bližnjemu', poručio je riječki nadbiskup Ivan Devčić.