ŽUPANOVA VELIKA ILI PIROVA POBJEDA

Evo koliku će cijenu HRT-u platiti Međimurska županija

22.12.2014 u 11:51

Bionic
Reading

Možda je HRT-ov regionalni centar u Međimurju, uistinu, velika pobjeda međimurskog župana Matije Posavca, kako su izvještavali neki mediji u povodu nedavnog potpisivanja ugovora o dolasku javne medijske kuće u Čakovec, ali sasvim je sigurno i nemali trošak. Naime, Međimurska županija će za zakupninu budućega HRT-ova regionalnog centra za sjeverozapadnu Hrvatsku, kroz tri godine izdvojiti više od pola milijuna kuna!

Budući da su javna televizija i radio, unatoč pretplati i oglasima, bilježili oko 300 milijuna kuna gubitka, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman započeo je početkom godine proces restrukturiranja sukladno planu koji je prihvatila Vlada RH. Kako se ubrzo pokazalo, tim su planom ukinuta HRT-ova dopisništva u nizu gradova: Karlovcu, Koprivnici, Krapini, Sisku, Virovitici, Metkoviću, Gospiću, Požegi, Slavonskom Brodu, Županji, Varaždinu…

To je, očekivano, izazvalo negodovanje gradonačelnika i župana onih sredina koje su trebale ostati bez dopisništava. Tako su župani okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija izrazili zabrinutost ovim potezom koji, po njima, vodi do daljnje centralizacije, odnosno ne pridonosi ravnomjernom praćenju svih događaja u svim hrvatskim županijama. U Varaždinskoj županiji vijećnici su, pak, na inicijativu HDZ-a donijeli preporuku o određivanju sjedišta Regionalnog studija HRT-a Sjeverozapad u Varaždinu, imajući u vidu da se javna medijska kuća pod netransparentnim okolnostima odrekla već poludovršenog vlastitog objekta koji je za tu namjenu izgradila kod Varteksa.


No neki su išli i dalje od preporuka i deklaracija. Tako su gašenje HRT-ova dopisništva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otvoreno ocijenili sramotnim, ali i gospodarski nelogičnim. Naime, ukazivali su na to da HRT u tom gradu nije imao nikakvih troškova, osim plaća zaposlenika, jer nije trebao plaćati najam prostora. Grad Metković je dopisništvu javne radiotelevizije plaćao i troškove vode, struje i grijanja. Sve to i više nudili su i još neki gradonačelnici i župani samo da u njihovim sredinama ostane dopisništvo HRT-a. Međutim, uzaludno. Dopisništva su se počela gasili nakon što je lokalnim čelnicima upućeno jasno obrazloženje tadašnjeg vd rukovoditelja IMS-a HRT-a Tomislava Špoljara

'Hvala vam na ponudama da nam pomognete u troškovima dopisništava, ali iz dugogodišnjega novinarskog i uredničkog iskustva znam da ništa nije besplatno. Svjedočio sam situacijama kada su nam iz lokalnih vlasti pomogli oko opremanja, a zauzvrat su tražili da se prati kamo god bi išli njihovi gradonačelnici', ustvrdio je Špoljar.

Upravo zato pozornost je izazvala nedavna izjava glavnog ravnatelja HRT-a, koji je rekao da se o regionalnom centru za područje četiriju županija usporedno pregovaralo s Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom, ali su ponuđeni uvjeti u Čakovcu bili daleko bolji. Koliko bolji, odnosno što će konkretno dati Međimurska županija, nakon potpisivanja ugovora nije htio reći ni Radman niti župan Posavec.

Otkrili su samo da HRT planira uložiti 1,5 milijuna kuna u tehničko opremanje prostora dopisništva u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM), što je vjerojatno jedinstven primjer da javna radiotelevizija uzima prostor koji je osmišljen za inkubaciju i transfer tehnologija, odnosno za smještaj poduzetnika početnika i lokalnih inovativnih poduzeća. S obzirom na to da je TICM (su)financiran javnim novcem za točno određene namjene, (ne)primjerenost HRT-ova smještaja u njemu nije samo teoretsko pitanje.

Međutim, nitko se o tome ne izjašnjava, baš kao ni o nemalom novcu kojim će Međimurska županija podmirivati troškove zakupnine budućeg dopisništva. Riječ je o gotovo 180 tisuća kuna godišnje, odnosno 11.600 kuna mjesečno (bez PDV-a) za sufinanciranje zakupa 420 četvornih metara prostora u TICM-u (uz korištenje parkirnih mjesta, čajne kuhinje i sanitarnog čvora s ostalim korisnicima zgrade).

Nasuprot tome, HRT će mjesečno plaćati 1000 kuna za zakup i još 8400 kuna za režijske troškove kao što su struja, voda, čišćenje, čuvarska služba, košnja trave, odvoz otpada...

Budući da su Radman, Posavec i direktor TICM-a Ivan Plačko ugovor o zakupu potpisali na najmanje tri godine, barem pola milijuna kuna izdvojit će za zakup Međimurska županija, u kojoj naglašavaju da im je strateški interes na svom području imati dopisništvo pa im taj iznos očigledno nije prepreka.

Međutim, nevjerojatno je kako su na javnoj radioteleviziji olako prešli preko ranije spomenutog upozorenja vlastitog urednika koji je, otklanjajući pomoć lokalne samouprave oko dopisništva, upozorio da ništa nije besplatno, odnosno da lokalni dužnosnici zauzvrat traže usluge. Očigledno, bit će zanimljivo vidjeti kako će HRT ubuduće pratiti rad dužnosnika Međimurske županije, koji su im najmodavci po izrazito povlaštenim uvjetima. Bude li kod toga propusta, kao što pokazuju slična iskustva, dolazak dopisništva u Čakovec bit će zapravo Pirova pobjeda, koja će se građanima Međimurja dvostruko obiti o glavu: subvencioniranjem zakupnine i (ne)kvalitetom informiranja.