I DALJE BEZ PLAĆA

Radnici Imunološkog zavoda u ponedjeljak prosvjeduju na Markovom trgu

21.11.2014 u 18:51

Bionic
Reading

Radnici Imunološkog zavoda ni nakon mjesec dana štrajka nisu primili plaće, pa će se u ponedjeljak pridružiti prosvjednom skupu radnika Ine na Markovu trgu i nastaviti štrajk do ispunjenja zahtjeva, odnosno isplate plaća

Unatoč obećanjima, ni ovoga tjedna nisu nam isplaćene plaće za zadnja četiri mjeseca. Ne znamo od koga još tražiti pomoć, 175 zaposlenih su na rubu egzistencije, suočeni s nagomilanim neplaćenim račnima, ovrhama i uskratom komunalnih usluga, upozorila je u petak Lidija Jagarinec, povjerenica Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

Nema pomaka oko dobivanja kredita iz kojeg bi se isplatile zaostale plaće, iako od srpnja intenzivno molimo i tražimo da nam se pomogne, a već se bliži i kraj studenoga, rekla je Jagarinec Hini.

Koliko treba za realizaciju kredita, upitala se, napominjući da banke reklamiraju kredite koji se mogu dobiti za desetak minuta. Imunološki zavod je trgovačko društvo u većinskom vlasništvu države, nije financiran iz državnog proračuna, sva davanja podmiruje iz vlastitih prihoda dobivenih prodajom svojih proizvoda, pa nije jasno zašto ne može dobiti pozajmicu od pet milijuna kuna.

'Vidimo da se Borovu može dati, a Imunološkom zavodu ne, zašto je to tako - ne znamo', kaže Jagarinec.

Nije mogla potvrditi je li krenula prodaja gotovih pripravaka koji mogu u promet nakon što im je nedavno HALMED izdao dozvolu, ni kada će to eventualno biti naplaćeno.

Radi se o krvnim derivatima imunoglobulin i albumin, proizvedenim još prošle godine u razdoblju od svibnja do srpnja. Jagarinec napominje da je u svibnju istekla dozvola za proizvodnju, pa je naknadnom kontrolom utvrđena ispravnost proizvoda i dobiven je certifikat da derivati mogu na tržište.

Što se tiče zahtjeva HALMED-u da ponovno provede inspekciju radnih prostora kako bi Imunološki mogao nastaviti proizvodnju krvnih pripravaka i cjepiva, to još uvijek nije učinjeno unatoč najavi Uprave da će inspekcija biti obavljena sredinom studenog.

Očito još nije sve spremno za inspekciju. Radimo na tome zajedničkim snagama i zato se štrajk provodi u smanjenom opsegu od jednog sata dnevno, kako bismo stigli potrebne prostore dovesti u red, rekla je Jagarinec.

Iz sindikata podsjećaju da je ove srijede umro osnivač Imunološkog zavoda, akademik Drago Ikić, a njegovo nasljeđe sustavno propada zbog nebrige države.

Švaljek: Još čekamo odgovor na ponudu za Imunološki zavod

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek rekla je u petak da Grad Zagreb ima namjeru preuzeti Imunološki zavod i zato se javio na javni poziv za iskazivanje interesa, ali da je dokumentacija još kod nadležnih institucija i Grad još čeka.

'Grad je iskazao svoj interes za preuzimanje Imunološkog zavoda i prije nego što je Vlada objavila javni poziv za to. Nakon toga smo se javili na javni poziv, no od strane Vlade i nadležnih ministarstava nije do sada bilo nikakve reakcije. Mi je još uvijek očekujemo i još imamo iskrenu, istinsku namjeru kupiti, odnosno preuzeti Imunološki zavod', rekla je Švaljek u petak novinarima nakon Foruma zagrebačkih ugostitelja.

Rekla je da je dokumentacija u ovom trenutku kod Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i Centra za restrukturiranja i prodaju (CERP).

'Nadam se da te institucije razmatraju taj i sve iskaze interesa osam ponuditelja koji su zainteresirani za preuzimanje Imunološkog zavoda. No, nije donešena nikakva odluka tako da naprosto ne znamo na čemu smo. To otežava daljnje poslovanje Imunološkog zavoda i bojim se da ugrožava njegovu budućnost', rekla je Švaljek, naglasivši da Grad i dalje čvrsto stoji iza svog jamstva da će svi zaposlenici raditi i da će se nastaviti proizvodnja, odnosno sva dosadašnja djelatnost Imunološkog zavoda.

Upozorila je da je već došlo do određenog opadanja broja zaposlenih u Imunološkom zavodu i da postoji opasnost, s obzirom na to da ne dobivaju plaće, da Zavod ostane bez ljudi. 'Nadam se da neće doći do daljnjeg osipanja broja zaposlenih jer najveća kvaliteta Imunološkog zavoda je upravo u znanju', kazala je i navela da broj zaposlenih trenutačno stagnira na oko 170 do 180 ljudi.

Povjerenstvo za odabir strateškog partnera, koje je imenovala Vlada, početkom svibnja je objavilo Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica i dokapitalizaciju te tvrtke u vlasništvu države. Povjerenstvo je zaprimilo osam ponuda, no još nije raspisan natječaj za obvezujuće ponude.