SDP I HDZ U GLAS

'O Bajiću kao ustavnom sucu nismo razgovarali'

03.11.2014 u 11:46

Bionic
Reading

Mladen Bajić trinaesti ustavni sudac? Probni balon ili ozbiljna ideja? Vijest puštena u petak, ako je vjerovati HDZ-ovcima i SDP-ovcima, jer za njegov izbor potrebno je dvije trećine saborske potpore, nije ozbiljno ni razmatrana u tim strankama

Dražen Bošnjaković, potpredsjednik HDZ-a i šef stranačkog Odbora za pravosuđe, navodi da u stranci o toj ideji uopće nisu razgovarali, dok on sam o Bajiću kao kandidatu uopće nije razmišljao.

Njegov stranački kolega Gordan Jandroković potvrđuje da HDZ o Bajiću kao mogućem ustavnom sucu nije razgovarao, ali i dodaje da ga je ta informacija pomalo zatekla jer je cijelo vrijeme imao dojam da Bajić želi raditi kao državni odvjetnik.

'Što stoji iza toga, pokazat će vrijeme. Moguće da je riječ o probnom balonu i ispipavanju bila javnosti, s obzirom na njegov odnos sa Zoranom Milanovićem. Zanimljivo je da sve korespondira i s uhićenjem Milana Bandića', kazao je Jandroković ne želeći iznositi svoj osobni stav o Bajiću kao mogućem sucu.

Vladimir Šeks, HDZ-ov potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, ideju Bajićeva postavljanja odbio je komentirati, baš kao i predsjednik navedenog tijela, SDP-ovac Peđa Grbin.

'Natječaj za izbor trinaestog suca nije ni raspisan. Kad bude i kad vidimo tko su kandidati, onda o tome možemo razgovarati', istaknuo je Grbin.

Nešto konkretniji bili su njegovi stranački kolege, članovi istog odbora, Ingrid Antičević Marinović i Nenad Stazić, za koje je 'Bajić dobar kandidat s potrebnim kvalifikacijama', uz dodatak da 'o njemu u stranci nisu razgovarali'.

Josip Kregar, nezavisni zastupnik, napominje da je šteta što je trinaesto mjesto toliko dugo upražnjeno i dodaje da Bajićeve kvalifikacije nisu upitne, ali da nije siguran bi li imao potrebnu dvotrećinsku podršku na tajnom glasovanju u Saboru.

Iako se u upućenim kuloarima može čuti da se kao kandidat spominje i Nina Vajić, sutkinja na Europskom sudu za ljudska prava, ona ističe da je nitko nikad po tom pitanju nije kontaktirao. Upitana bi li to prihvatila kada bi joj se ponudilo, odbila je komentirati.

Je li Mladen Bajić zainteresiran za odlazak iz DORH-a na Ustavni sud, nismo uspjeli doznati jer mu je mobitel bio isključen.