ĐAPIĆ IDE ZA PREDSJEDNIKA

'Išao bih na Pavelićev grob, ali ne slučajno kao Kujundžić'

24.10.2014 u 15:50

Bionic
Reading

Kandidat za hrvatskog predsjednika Ante Đapić na današnjoj konferenciji za novinare je, predstavljajući glavne odrednice svog programa, rekao da će promijeniti ime svoje Nezavisne liste Ante Đapića u Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO), što će biti i geslo njegove predsjedničke kampanje

'Idem na izbore kako ne bih dopustio da lažni proroci zavladaju Hrvatskom. Važno je da kroz kampanju razgolitimo sve kandidate, ne u karakternom, već u političkom smislu. Na sve što sam radio od 1989. u politici sam ponosan', kazao je Đapić. Navodeći kako neki predsjednički kandidati sada otvaraju teme vezane uz suđenje Josipu Perkovići i Zdravku Mustaču u Muenchenu , podsjetio je da je on tu temu, kao i mnoge druge, otvarao prije 22 godine u vrijeme kada su njegovi protukandidati gradili svoje znanstvene i pravne, liječničke i diplomatske karijere.


Osvrćući se na predložene ustavne promjene Đapić je rekao kako se zalaže da se pri promjenama Ustava Hrvatsku treba definirati kao državu hrvatskih građana kako bi svi građani bili politički Hrvati. 'To je bitno da se u Hrvatski sabor ne može izabirati nitko zbog toga što je pripadnik neke manjine, već zbog toga što je hrvatski građanin. Ne može netko po lex specialis biti diskriminiran tako da pojedini zastupnici budu izabrani sa 500 glasova, a drugi u Sabor ne mogu ući niti s desecima tisuća glasova', istaknuo je. Zalagat će se i za izmjenu Zakona o državljanstvu kako bi hrvatski branitelji, iako nisu etnički Hrvati a bili su u Domovinskom ratu, mogli imati pravo na domovnicu kako bi mogli ostvariti svoja prava.

Kritizirajući današnju hrvatsku vanjsku politiku, koje je predsjednik republike sukreator, Đapić je kazao da će se zalagati za multilateralnu vanjsku politiku a ne samo što nam diktiraju iz EU i NATO-a. Također, založiti će se za stvaranje jake mreže hrvatske gospodarske diplomacije koja, kako je ocijenio, danas ne postoji.

Đapić je kazao da će se čvrsto postaviti u odnosima prema Republici Srbiji sve dok ta zemlja 'afirmira četnički pokret, svojata Marka Marulića, Marina Držića i Ruđera Boškovića i hrvatskoj djeci u Vojvodini nabavlja udžbenike na ćirilici' te nisu riješeni imovinsko-pravni odnost, pitanja nestalih branitelja i granični problemi. Naveo je da će pojačati sada zapuštene odnose s Republikom Kosovo, jer je ta zemlja naš prirodni saveznik. Đapić je upozorio i na sadašnju lošu vanjsku politiku prema Hrvatima u BiH.

Najavio je i kako će koristiti ovlast predsjednika Republike da daje pomilovanja te će, ako bude izabran, iz zatvora pustiti sve hrvatske branitelje koji su u zatvoru zbog 'tzv. ratnih zločina', posebno one osuđene zbog zapovjedne odgovornosti. U razgovoru sa srpskim predsjednikom zatražio bi razmjenu srpskih zatvorenika u hrvatskim zatvorima i obratno po principu 'svi za sve'. Zalagat će se i za jačanje hrvatskih oružanih snaga, te neće dopustiti, kako je rekao, jačanje radikalnog sekularizma u zemlji. Usprotivio se i regionalizaciji zemlje, jer bi, smatra, podjela zemlje na pet regija dovela do daljnjeg raslojavanja i još jaču podjelu Hrvatske na sjever i jug.

Upitan kako komentira primjedbe da svojom kanidaturom razbija desnicu i Savez za Hrvatsku, Đapić je rekao da kandidaturom 'spašava desnicu'. Predložio je predsjedničkom kandidatu Milanu Kujundžiću da razmisli o povlačenju iz kanidature, što će u tom slučaju i on, kako se glasovi desnice ne bi rasipali. Kujudžiću je zamjerio što je rekao da je iz znatiželje bio na grobu Ante Pavelića. Rekao je da će on na Pavelićev grob otići ne iz znatiželje, već iz jasne namjere.