PRIKOPČANI SATELITI

Oni su kolovođe prosvjeda branitelja na Savskoj

23.10.2014 u 07:11

Bionic
Reading

Prosvjed pred sjedištem Ministarstva branitelja već treći se dan odvija u organizaciji Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, a predsjedniku te udruge Đuri Glogoškom u međuvremenu su se prikačili i neki drugi braniteljski čelnici. Tko su vođe prosvjednika u Savskoj koji tvrde da je nesmotrena izjava pomoćnika ministra Bojana Glavaševića pokrenula lavinu braniteljskog nezadovoljstva?

Branitelji u Savskoj i dalje čekaju na smjenu ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Glavaševića, koji je navodno 'izjednačio agresora i žrtvu'. Prosvjednici tvrde da to radi cijela Vlada pa je na braniteljskom šatoru danas osvanuo natpis: '1991. protiv Jugoslavije, 2014. protiv Jugoslavena'.   

Nepuna dva tjedna uoči prosvjeda, Đuro Glogoški, veteran HOS-a i bivši HSP-ovac, zajedno s Vladimirom Šeksom gostovao je u emisiji Bujica voditelja Velimira Bujanca. Na pitanje kako će se odnositi prema aktualnoj vlasti na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, gdje je dolazak najavila HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, Glogoški je rekao da će 'hrvatski branitelji sigurno na dostojanstven način obilježiti 18. 11., a o tome kako će se odnositi prema hrvatskim političarima, ovisit će o njima i o njihovu odnosu prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji'.

'Očito je da je cilj ove Vlade u idućih godinu dana priznati prava onima koji su sudjelovali u agresiji na RH', rekao je Glogoški dodajući da bi trebalo pitati doktora Hermana Vukušića na koji je način ministar Predrag Matić jedini ozdravio od PTSP-a.  

Prije tri i pol godine, Glogoški je izjavio da nijedna politička opcija nije i neće manipulirati njime niti udrugom kojoj je na čelu. Rekao je da je davno zamrznuo svoj stranački angažman.

'S institucijama RH trebamo i moramo surađivati jer se jedino tako mnoge stvari i problemi s kojima se susrećemo najbrže i najbolje rješavati, stoga naglašavam da je zajednička suradnja svih u ovim segmentima neizostavna. Svi hrvatski branitelji i građani imaju svoje kako građansko tako i ustavom zagarantirano pravo iskazivanja bilo kakvog nezadovoljstva, ali kad su branitelji u pitanju, moj osobni stav je taj da se svi problemi koji postoje mogu riješiti zajedničkim dijalogom na zadovoljstvo svih', smatrao je Glogoški u veljači 2011. godine. 

Mirko Ljubičić Šveps, predsjednik zagrebačke HVIDR-e koja se u medijima predstavlja kao jedan od organizatora aktualnog prosvjeda, bivši je vojni špijun živopisne biografije. Šveps je, između ostalog, šurovao s Tomislavom Karamarkom, bio protagonist u aferi Granić-Delonga-Bago i informirao bivšeg šefa diplomacije da mu je USKOK za vratom, skrivao Mirka Norca u bijegu od suđenja i dogovarao njegovu predaju, lutao od Bandićeve frakcije SDP-a do HDZ-a te padao kao žrtva napadača s bejzbol-palicama u restoranu Plavi 9, dok je sjedio u društvu Velimira Bujanca.

Tjednik Feral Tribune pisao je da je taj ražalovani špijun, umirovljeni pukovnik obavještajne službe Glavnog stožera HV-a, nosio SDP-ovu pristupnicu Mirku Filipoviću Cro Copu, ne bi li zvijezda u partiji popravila imidž Milana Bandića, u to vrijeme devastiran pijanom vožnjom i bijegom po Ksaverskoj cesti. Šveps inače slovi za 'Bandićevog čovjeka' i zaposlen je u Zagrebačkom holdingu.

Mirko Ljubičić, magistar društvenih znanosti s diplomom FPZ-a i nositelj osam hrvatskih odlikovanja, intenzivno radi na samopromociji i umreženosti pa njegovu web-stranicu krase ovjekovječeni susreti s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, aktualnim Ivom Josipovićem, kardinalom Josipom Bozanićem, tajnikom Svete Stolice Tarcisiom Bertoneom, Mladenom Vedrišem, Vlatkom Cvrtilom, Ljubom Jurčićem, Ivom Čovićem, Darinkom Kosorom, Tatjanom Holjevac, Željkom Kerumom, Zlatkom Komadinom...

Prošle godine Ljubičić je javno izražavao prilično zadovoljstvo statusom hrvatskih branitelja. Kao sugovornik u tekstu 'Veterani: Vojnici zle kobi' portala Balkan Insight, Šveps je hvalio odnos Hrvatske prema braniteljima, a svojim bivšim neprijateljima u Srbiji poručio je da se trebaju ugledati u njih i to kako je status veterana riješen u Hrvatskoj. 'Slobodno poručite veteranima iz Srbije da pogledaju kako smo mi to radili', kazao je Šveps u listopadu 2013. godine.

Godinu kasnije, Šveps šalje cirkularni SMS sljedećeg sadržaja: 'Pozivaju se svi hrvatski branitelji da se u utorak odazovu i OBAVEZNO pridruže odlučnom prosvjedu pred Ministarstvom branitelja. Sad ili nikad! Pozovite sve i proslijedite poruku!'

Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz domovinskog rata, najavio je da će branitelji pred ministarstvom u Savskoj boraviti i mjesec dana, ako će trebati.

'Nažalost, moramo se boriti za svoja prava, a ona nisu samo materijalna, već se radi i o našem dostojanstvu. Vidite da se svaki dan netko 'našutava' s hrvatskim braniteljima', argumentirao je Klemm, inače vlasnik zaštitarske agencije Klemm Security sa 900 zaposlenih.

Podsjetimo, Klemm je bio uhićen u travnju zbog sumnji da je izvlačenjem novca iz vlastite tvrtke ilegalno stekao tri milijuna kuna. Osumnjičeni je pomagač u toj raboti ozloglašeni Radovan Štetić, između ostalog vođa prevarantske skupine u kojoj je navodno bio i sin načelnika zagrebačke policije Saša Burušić. U Klemmovu obranu nakon hapšenja skočili su mnogi, uključujući generala Mladena Markača i Željku Markić s kojom se surađivao na referendumu o braku.

'U ovom trenutku pitamo se zašto Josipa Klemma uhićuju pod svjetlima reflektora i čemu ova medijska hajka, što to vladajući žele prikriti i čega se boje. (...) Progon i stigmatizacija hrvatskih branitelja mogu se objasniti jedino željom onih na vlasti da opravdaju vlastiti status i glorificiraju svoj doprinos obrani države iz udobnih fotelja, a umanje doprinos ratnika i heroja', pisao je Braniteljski portal, kojeg uređuje S. M