GOSPODARSKA MANIFESTACIJA

Zagrebački velesajam postaje politička arena

14.09.2009 u 09:50

Bionic
Reading

Od 15. do 19. rujna u u Zagrebu će se održati 85. Jesenski velesajam, a u utorak, na dan otvorenja, sajamski će prostori više sličiti na političku arenu nego na 'mjesto poslovnih susreta', što je moto organizatora velesajma

Dan otvorenja već godinama je rezerviran za poruku, što je dosad uglavnom bila kritika, predsjednika Stjepana Mesića Vladi i njezinoj gospodarskoj politici, piše Novi list

U godinama parlamentarnih izbora iz Mesićevih se govora iščitavalo čak koju je političku opciju podržao, a 2007. godine, samo dva mjeseca prije izbora, većina je medija protumačila njegove riječi kao kritiku HDZ-ove gospodarske politike i otvorenu podršku oporbi, iako Mesić već godinama inzistira na istim problemima u gospodarstvu i javnim financijama.

Međutim, ove godine »druženje« političara na Velesajmu bit će posebno zanimljivo. Uz to što će Mesić prvi put na jednome mjestu najvjerojatnije dati ocjenu onoga što je napravila Vlada na čelu s novom premijerkom Jadrankom Kosor u posljednja dva mjeseca, riječi aktualnog predsjednika tumačit će se i kao njegove poruke pred predsjedničke izbore.

Na otvorenju Velesajma će govoriti kao i svih dosadašnjih godina i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji još uvijek koketira s mogućom kandidaturom za predsjednika države. Njegove riječi napeto će osluškivati i u SDP-u koji već ima kolektivnu glavobolju od Bandićeve hoću-neću taktike.

Gospodarski forum, na kojem prvog dana gospodarstvenici 'bombardiraju' Vladu svojim pitanjima i kritikama, organizira Hrvatska gospodarska komora, čiji je predsjednik Nadan Vidošević već najavio svoju kandidaturu u kojoj, iako to nijedan od njih neće priznati, očito računa na Mesićevu podršku.

U Uredu predsjednika nije moguće doznati o čemu će Mesić u utorak govoriti, tek se mogla čuti neslužbena potvrda dolaska na Velesajam, a ni u Vladi nitko ne želi govoriti o tome što očekuju od Predsjednika. Naši sugovornici iz Vlade vjeruju da će Mesić kao i dosad upozoriti na to da se više ne može živjeti na dug te da se mora jačati proizvodnja i napraviti zaokret u gospodarskoj politici.

Prošle godine predsjednik je govorio i o nedopustivom bujanju birokracije i neracionalnom teritorijalnom ustroju, a tadašnji premijer Ivo Sanader nastojao je, kao i prijašnjih godina, izbjeći oštru reakciju na Mesićeve kritike. Ako se pojavi na Velesajmu, a pogotovo na gospodarskom formu, bit će zanimljivo vidjeti kako će Jadranka Kosor reagirati na taj izazov.

Sanader je još prošle godine kao rješenje za većinu problema nudio ulazak u NATO i Europsku Uniju, pa će biti novost ako Kosor odluči kao odgovor na probleme ponuditi 'domaća' rješenja.