PREDSJEDNIK ODLAZI NA KUBU

Mesić će Fidela upoznati s hrvatskom kuhinjom

14.09.2009 u 09:25

Bionic
Reading

Predsjednik Mesić na Kubi će boraviti od 16. do 20. ovog mjeseca. Kaže kako će probati plasirati što više naših proizvoda na kubansko tržište iako je poznato kako Kuba ima problema s urednim plaćanjem. No ako ništa drugo s Mesićem putuje i gastro stručnjak Rene Bakalović koji će Fidelu Castru predstaviti hrvatske delicije

Mesić je na Kubi boravio i prije tri godine ne Skupu Pokreta nesvrstanih, no tada se nije službeno susreo s Fidelom i Raulom Castrom. Kako je Kuba sve popularnije turističko odredište hrvatskih turista, čini se da ni predsjednik nije ostao imun na ljepotu i šarm tog otoka. Hrvatska ima izvrsne odnose s dalekom Kubom iako kod nas ne postoji ni diplomatsko predstavništvo te zemlje. Najbliže je u Beču.

Mesić će na prijedlog domaćina nakon službenog dijela programa provesti još dva dana u Havani, u privatnom posjetu, kako bi posjetio muzeje i odmorio se prije puta u New York, gdje će od 21. do 25. rujna zadnji put u funkciji hrvatskog predsjednika sudjelovati u radu Opće skupštine Ujedinjenih naroda te na East Riveru održati niz bilateralnih susreta, piše Večernji.hr.

Kubanci ne žele zbog sigurnosnih razloga otkriti sve detalje iz službenog programa predsjednika Mesića, kao ni imena svih službenih dužnosnika s kojima će u Havani razgovarati. Mesić će u četvrtak vidjeti Fidela Castra, a kubanska će se strana potruditi da njihova zajednička fotografija bude plasirana širom svijeta. U četvrtak će biti organizirana i službena večera na kojoj će se posluživati hrvatski prehrambeni proizvodi. Za tu svrhu s Mesićem putuje i hrvatski gastro stručnjak Rene Bakalović uz logističku pomoć tvrtke Camelot d.o.o. No neće biti samo naslikavanja i dobre hrane. Kubanci su, naime, zainteresirani za trgovinsku suradnju, pa će Mesić zacijelo načeti i tu temu.

Za boravka u Havani predsjednik Mesić će otvoriti i Tjedan hrvatskog filma, a posjetit će i poznatu bolnicu Ramon Pando Ferrer.