KARAMARKO U JAVNOJ STVARI

'Ne prihvaćam da glas u Hrvatskoj vrijedi više nego u dijaspori'

17.10.2014 u 19:55

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko gostovao je u emisiji Javna stvar na HTV-u u kojoj je napao Vladu zbog nesposobnosti kazavši da 'će ih se, kada odu s vlasti, pamtiti samo po tome kako su uništili Hrvatsku'

Govoreći o suđenju Josipu Perkoviću u Muenchenu, Karamarko je kazao da se nada da će to suđenje razotkriti karakter državnog terora bivše Jugoslavije koji je provodila nad Hrvatima u inozemstvu.
Odgovarajući na pitanje o vrućoj temi, pismu koje je predsjednik Ivo Josipović uputio predsjedniku Sabora Josipu Leki, kazao je kako ga je iznenadila spoznaja da je predsjedniku preferencijalno glasovanje glavni problem u državi.

Upozorio je da predsjednik može sazvati, recimo, sjednicu vlade koja bi se bavila samo gospodarskim temama, a to ne čini, nego se bavi perifernim stvarima. Karamarko je kazao i da HDZ nije protiv preferencijalnog glasovanja, ali je protiv paketa koji im je bi ponuđen. 'Mi smo protiv paketa koji se nudio poput zabrane koaliranja i snižavanje izbornog praga', kazao je Karamarko. Ponovo je istaknuo da je njihov glavni preduvjet podrške promjenama izbornog zakona povratak prava dijasporu koja su imala.

'Ne mogu prihvatiti da glas Hrvata u Hrvatskoj vrijedi više nego Hrvata u dijaspori', kazao je Karamarko. Govoreći o aktivnostima predsjednika Josipovića, Karamarko je kazao da je predsjednik sve aktivnosti prilagodio predizbornoj kampanji pa lako ulazi u kontroverzne situacije. 'Bio je u SAD-u i razgovarao s naftašima, pa se vratio kući gdje mu treba podrška Mirele Holy pa je izjavio da on ne bi nešto istraživao', primijetio je predsjednik HDZ-a u razgovoru u emisiji Javna stvar urednika Gorana Rotima.

Karamarko je i kazao da se Josipovićev mandat neće ni po čemu pamtiti, ali će se zato mandat ove vlade pamtiti po tom što je uništila Hrvatsku. Predsjednik HDZ-a smatra da nisu poštene manipulacije s datumom izbora, posebno pomicanje poslije božićnih blagdana, jer dijaspora uglavnom glasa za HDZ; 'to je njegova snaga'. Ali Karamarko je uvjeren da i 'skijaši' tj. građani koji poslije Nove godine s obiteljima odlaze na skijanje ne glasaju za SDP.

Karamarko je najavio da će njegova stranka spremno preuzeti vlast. Sa stručnjacima iz Njemačke rade na gospodarskom programu. 'Pripremamo se i detaljno pazimo na sve izmjene; program koji bi danas vrijedio možda neće vrijediti za godinu dana', naglasio je Karamarko i dodao da reforme koje se provode moraju biti sveobuhvatne, a ne mogu biti parcijalne.

Nije za monetizaciju autocesta jer je cijena od tri milijarde eura premala i na razini godišnjeg budžetskog deficita, i jer ćemo tako izgubiti obiteljsko srebro. Protiv je ukidanja županija jer je dijeljenje Hrvatske na povijesne regije sklizak teren. Napao je vladajuće da ne znaju koristiti prednosti članstva u EU-u i da ne izvlače dovoljno novca iz europskih fondova.