STRANAČKI ZOV

Zašto je e-građanin Parić napustio Ministarstvo uprave?

18.10.2014 u 07:30

Bionic
Reading

Budući da uskoro ulazimo u zadnju godinu mandata aktualne vlasti, već se mogu vidjeti jasni znakovi pretkampanje; osim što Vlada nalazi načine kupnje glasova birača, iz ministarstava je, čini se, krenuo odljev mozgova na čiste stranačke dužnosti. Primjerice, autor projekta e-Građani, pomoćnik ministra uprave Darko Parić je smijenjen kako bi se posvetio očito važnijem poslu - sakupljanju glasova za SDP u 10. izbornoj jedinici

Vlada je na zatvorenoj sjednici u četvrtak Darka Parića razriješila dužnosti pomoćnika ministra uprave i dužnosti člana Skupštine Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o., koji predstavlja državu. Parić je sam tražio da ga se smijeni kako bi se, rekao je za tportal.hr, mogao posvetiti svojim stranačkim aktivnostima u 10. izbornoj jedinici.

Je li mu stranka važnija od države?

'Imenovan sam SDP-ovim koordinatorom za 10. izbornu jedinicu i odlučio sam napustiti ministarstvo kako bih se posvetio poslu za stranku', rekao je Parić. Na naše pitanje znači li to da su mu stranka i sakupljanje glasova važniji od državne dužnosti i prilično važne informatizacije javne uprave, na čemu je radio tri godine, Parić je rekao: 'Ne bih tako razgovarao niti to komentirao na takav način. Nijedan posao ne ovisi o jednom čovjeku, niti će sve stati u Ministarstvu uprave jer sam ja otišao.'

Jedan od zvučnijih projekata Ministarstva uprave u posljednje je vrijeme projekt e-Građani. Za njegovu provedbu i danas se na web-stranici kao odgovorna osoba navodi upravo Parić. Taj projekt, kojim se želi omogućiti komunikacija građana i javnog sektora preko internetskog portala, tek je u praksi započeo ove godine, a njezin se šef već povukao zbog stranke.

'Dao sam cijeloga sebe u taj projekt, ali moj dogovor s premijerom i svima u Vladi je taj da se maksimalno potrudim da nakon mene cijela priča nastavi kako je planirana. Konačno smo dali temelje koji su dovoljno dobri da bi sve moglo završiti kako treba', kaže Parić.

Parićeva ostavka razotkrila Milanovićeve prave interese?

Nitko nije nezamjenjiv, osim ako je možda imenovan za župana? Kada je premijer Zoran Milanović imenovao stranačke koordinatore izbornih jedinica, rekao je da koordinatori ne mogu biti ljudi na odgovornim funkcijama poput funkcije ministra, župana, gradonačelnika ili načelnika. Tako je umjesto svog ljutog stranačkog konkurenta Zlatka Komadine, na mjesto koordinatora Primorsko-goranske županije imenovao svog istomišljenika Željka Jovanovića. Pod egidom političke odgovornosti, Milanović je tada povukao lukav politički manevar, no na Parićevu primjeru vidi se da je to doista bio samo manevar, a ne odgovorno upravljanje državom i strankom, jer bi u suprotnom za koordinatora u 10. jedinici imenovao nekoga koga ne mora skidati s važnih državnih dužnosti.

Bivši pomoćnik ministra Arsena Bauka od sada će se aktivno baviti pridobivanjem SDP-ovih birača u Splitu, Makarskoj i Dubrovniku umjesto da, npr., u ovom mandatu ostvari barem (još) jedan od ambicioznih ciljeva o kojima je govorio na početku mandata, poput izrade jedinstvenog načina rada u svim državnim tijelima i baze podataka svih građana, obrtnika, tvrtki, udruga...

Posao u CARNetu može se raditi uz sakupljanje glasova?

Parić ipak kaže da njegovim odlaskom nijedan plan ne mora stati te da i dalje ostaje u povjerenstvima koja prate nadzor informatizacije javne uprave, a preko njih će se, kaže, pobrinuti za to da se nijedan projekt ne uspori.

Dok sljedećih godinu dana bude volontirao za stranku, po plaću ide natrag u CARNet (Hrvatska akademska i istraživačka mreža) na svoje staro radno mjesto uz koje će očito imati više vremena za čistu politiku.