OD UMAGA DO ZAGREBA

Nevrijeme rušilo stabla i zidove, potapalo brodice i podrume...

15.10.2014 u 20:44

  • +9

Grmljavinsko nevrijeme s tučom pogodilo grad Karlovac

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul

Bionic
Reading

Orkansko nevrijeme koje je zahvatilo zapadne dijelove Hrvatske sinoć je poharalo i potopilo Umag, Pulu, Bujštinu i Rijeku, a jutros Karlovac i Zagreb; mjestimično je bilo obilnih oborina, tuče, vjetrova i pijavica...

Kao i uvijek do sada, Meteoalarm, europska stranica koja upozorava na opasne meteorološke pojave, s pravom je objavila najviši crveni alarm za dijelove Hrvatske, posebno za Istru i sjeverni Jadran. Podsjetimo - crvena boja znači opasnost za živote i imovinu.

Zagreb

U Zagrebu i okolici zaglušujuća grmljavina i prolom oblaka s mjestimičnom tučom počeli su jutros oko 6,30 sati, a pola sata kasnije isto se dogodilo i na karlovačkom području. Vatrogasci su u Zagrebu izašli na više od 40 intervencija, uglavnom ispumpavanja vode, no bilo je i uklanjanja stabala i kvarova zbog udara gromova, vode i vjetrova. Neki od kvarova uzrokovali su manja kašnjenja i zastoje tramvaja pa je ZET zamolio građane za razumijevanje.

Istra

Istramet javlja da je jako grmljavinsko nevrijeme još noćas pogodilo sjeverozapad Istre. Najobilnija kiša pala je na području Umaga. Meteorološka postaja u Nazorovoj ulici u posljednja 24 sata zabilježila je nevjerojatnih 157 mm kiše!

U noći sa 14. na 15. listopada 2014., zbog velike količine padalina na području Umaga, na terenu su od dva sata cijelu noć bile dežurne vatrogasne postrojbe te djelatnici komunalnih poduzeća. Primljeni su pozivi građana koji su javljali o potopljenim podrumimai prizemnih prostorija objekata. No većih poplava ipak nije bilo, javlja Umag.hr

I meteorološke postaje u drugim dijelovima Istre zabilježile su vrlo obilnu kišu: Buje mjere 66 mm, a Brtonigla 58 mm.

Obilna kiša pala je i na sjeveru Istre (Vrh 46 mm), ali i na Kvarneru (Hreljin 64 mm, Kosi 50 mm).
Sinoćnje olujno nevrijeme nanijelo je štete i na području Pule. Prema lokalnim medijima veliki valovi potopili su brojne manje brodice, a kiša je na obalnom kolektoru do vrha napunila kanale.

Snažan vjetar rušio je stabla i otkidao grane pa su na nekim lokacijama morali intervenirati vatrogasci.

Uz grmljavinsko nevrijeme palo je čak 159 litara po četvornom metru u Delnicama, a u Crnom Lugu 75.

Rijeka

Količine oborina koje su pale od ponoći u Rijeci su ekstremne. Kukuljanovo je jutros mjerilo 111 mm kiše od ponoći, a ostale postaje između 20 i 40 mm. Zbog vode na kolniku, zatvoren je ulaz i izlaz s autoceste Rijeka - Zagreb kod Ravne Gore, a poplavljen je podvožnjak kod autoceste kod naselja Lučice blizu Delnica. Poplavljene su brojne kuće i gospodarski objekti u svim dijelovima Gorskog kotara, dječji vrtić Orepčići u Kraljevici, Pomorska škola u Bakru te nekoliko kuća u Bakarcu.

Karlovac

Grmljavinsko nevrijeme s jakom kišom i tučom protutnjalo je i nad karlovačkim područjem, piše Kaportal. Tuča je počela padati u cik zore, pet minuta prije sedam sati pa je buka probudila mnoge Karlovčane. One koji su bili na putu do posla natjerala da se sklone s ceste, jer su letjeli i prilično krupni komadi leda. Tuča je mjestimično bila tako obilna da je zabijelila ceste koje su izgledale kao da je zima.

Brojni vozači stali su ispod nadvožnjaka na Rakovcu koji se u desetak minuta napunio vodom.